fb
Как четешСпециални

Как четеш: Христина Тодорова

5 мин.

Лъчезарната Хриси е едно от любимите ни нови имена в книжната блогосфера. На 27 години е, завършила е Журналистика и винаги е искала да се занимавам с медии. Работи като онлайн редактор, но след като излиза в отпуск по майчинство, става активен блогър. Обича да се върти в кухнята, затова първият й блог е на кулинарна тематика. Четенето обаче винаги е било голямата й страст, а когато преди няколко години си купува първия електронен четец, се превръща и в мания. Хрумва й да споделя впечатленията си в книжен блог и така се ражда „Hrisilandia“. Четe всичко и се стараe да не подхожда с предразсъдъци към жанра, автора или историята. На мнение e, че за всяка книга си има читател, затова, ако не харесa някое заглавие, не бърза да споделя негативен коментар – може пък друг да го оцени. Научете още любипитни подробности за читателските й навици при нас :)

Maria SharapovaКоя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Заглавията са много, защото през годините, в зависимост на какъв етап съм в личен и професионален план, различни книги са ми въздействали. Последното обаче беше „Неудържима“  биографията на Мария Шарапова. Научи ме да съм по-борбена и да не се отказвам лесно (а дори не съм от най-запалените тенис фенове).

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти „храна за четене“? 
Дори да ми се хапва, избягвам да го правя докато чета, защото не обичам да си цапам страниците, а за съжаление, винаги това се получава.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Предимно кафе, но напоследък компания ми прави и чаша зелен чай.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по страниците те ужасява?
Не обичам да драскам по книгата  имам усещането, че би било нещо нередно. Ако искам да си отбележа цитат, си записвам, а понякога си правя снимка на телефона.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С магнитен книгоразделител  намерих си няколко много сладурски. Имам и хартиени, но се мачкат лесно и затова ги ползвам по-рядко.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете? 
Художествена.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете? 
Обичам любимите ми книги да са на хартия, но иначе предпочитам електронни. Нямам място за голяма библиотека вкъщи, затова харесвам удобството на електронната книга  събира всичко на едно място.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Не ми пречи да оставя книгата по средата на страницата, но ако съм близо до важен момент, е малко вероятно да го направя.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Ако историята ми е интересна, ще продължа да чета, независимо кой е авторът и дали го харесвам. Винаги давам за пример книгите на Елиф Шафак  така и не довърших „Любов“, но после опитах с „Трите дъщери на Ева“ и определено ми хареса.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Често се случва, докато чета любовен роман, да се дразня на някой от главните герои, но пак казвам  ако историята е интересна, няма начин да се откажа от книгата.

Какво четеш в момента?
„Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман и An American Marriage от Таяри Джоунс.

Коя е последната книга, която си купи?
The Great Alone на Кристин Хана.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Старая се да чета само по една книга, но когато едновременно ми попаднат две интересни заглавия, както сега, ги комбинирам.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Чета предимно вкъщи, защото навън много лесно се разсейвам. Освен това си имам ъгълче  нещо като кът за четене, където ми е най-комфортно и приятно.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Бих казала поредица, стига всички заглавия от нея да са публикувани. Иначе съм нетърпелива и бих избрала самостоятелна книга.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? 
Автор  Колийн Хувър, обожавам я! Книгите са много  „Сол при солта“, „Светлината, която не виждаме“, „Под бадемовото дърво“, „Жената на поета“

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Повечето пъти са по жанр, но често правя размествания. Имам рафтове с най-нови, с любими и с такива, които чакат ред да бъдат прочетени.