fb
Как четешСпециални

Как четеш: Ивайло Белев

5 мин.

Ивайло Белев е от Трявна и е първият българин, влязъл в световната ранглиста по запаметяване на числото Пи, след като възпроизвежда по памет и без грешка първите 333 знака след десетичната запетая на Лудолфовото число. Образованието на Ивайло е техническо. Възпитаник е на ТУ-Габрово, първенец в Националната студентска олимпиада по математика (технически специалности), а година по-късно печели и Републиканската студентска олимпиада по физика. Завършва с отличие магистратура „Техническа информатика“ в Университета по приложни науки в Митвайда, Германия – момент, с който започва книгата му „Я да видим! Преживелици из пет континента“ (изд. „Славена“). А в последния семестър от обучението си печели престижната стипендия Deutschlandstipendium („Стипендията на Германия“), която се дава на особено способни и обществено ангажирани студенти.

През 2011 г. в Митвайда близо 1100 доброволци се включват в поставянето на световен рекорд за най-дълго четене. Сред тях е Ивайло Белев. В състезанието по twall®, където на изпитание се подлагат бързината и реакциите на участниците, той е многократен световен шампион!

Той самият казва за себе си: „Определям се като универсален състезател, който обича предизвикателствата и търси разнообразни възможности за изпробване на уменията си“.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
„Шогун” на Джеймс Клавел е първата книга, преобърнала представите ми. Бях удивен и потресен как главната роля на смъртта в живота спокойно може да бъде отнета и да бъде изместена от добродетел като достойнството. Проумях, че целият живот на човек може да се базира върху различна ценностна система от тази, в която съм израснал, т.е. че може да съществува и друг свят с други правила на живот. На по-късен етап книгата, която най-силно резонира с мен, беше „Бхагавад гита“.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Никога. Когато чета, чета.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Нищо. Изцяло съм отдаден на четенето.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
За мен книгата е нещо свещено и през ум не може да ми мине да я оскверня с мои драсканици.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
С книгоразделител. Или с нищо и след това търся докъде съм стигнал.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Напоследък почти изцяло нехудожествена литература. Насочил съм се към усвояване на нови умения и четенето за удоволствие ми е голям лукс, който към момента не си позволявам.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Когато четенето е за удоволствие – на хартиен носител. Техническата литература – в електронен вариант. Пробвам и с аудио книги, но заспивам.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Търся някакъв логически (междинен) край, след който да спра.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Спомням си само веднъж в живота да съм оставил книга недочетена. Когато сметна, че дадено четиво не заслужава времето ми, преглеждам до края по диагонал, т.е. все пак давам шанс на книгата да стане интересна.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Не ми се е случвало и не мисля, че ще се случи, но знае ли човек…

Какво четеш в момента?
Тъкмо си избирам коя от десетките ми непрочетени книги да започна. Вчера за пореден път ми препоръчаха „Мъжете са от Марс, жените – от Венера“ и май нея ще хвана.

Коя е последната книга, която си купи?
Atomic Habits от Джеймс Клиър.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Предпочитам само по една да чета и да не се разпилявам.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обичам да чета на спокойствие и когато съм със свеж ум. Дори когато съм на път да приключа с прочитането на дадена хубава книга, отивам сред природата, защото завършването на една книга е нещо специално за мен.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Без значение ми е.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Препоръчвам да четат!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Безразборно в кашони :) Мястото ми е твърде ограничено за всичките ми книги и тепърва ще търся решение.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta20.