fb
Как четешСпециални

Как четеш: Ивана Александрова

5 мин.

Ивана Александрова е блогърка, влогърка и мечтателка. Завършила е бакалавър „Предучилищна и начална училищна педагогика“ и е магистър „Медийна информация и реклама“. Интересува се от мода, козметика, книги, пътувания и музика. Блогът и каналът ѝ са нейните любими места, където споделя света такъв, какъвто го вижда тя, твори и заразява хората с положителна енергия. Казва за себе си, че е зодия Близнаци, обожава котки и татуировки. Научете повече за любимите ѝ книги и читателските ѝ навици при нас!

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Много книги са повлияли на личността ми и на начина ми на мислене. През годините съм попадала на различни заглавия в определени моменти от живота ми, в които съм имала нужда от тях. Тези, за които веднага се сещам, са „Силата на настоящето“ на Екхарт Толе и „Излекувай живота си“ на Луиз Хей, но има и много други. Обичам да чета и биографии на известни и успешни хора, и да откривам нещата и начина на мислене, които са им помогнали да станат това, което са.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти „храна за четене“?
Не, не обичам да ям, докато чета. Обикновено съм напълно погълната от книгата.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обичам да пия чай или вино, според настроението.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отскоро започнах да си отбелязвам любими и важни моменти в книгата, която чета. Но винаги използвам молив. Не обичам да съсипвам книгите и за мен това е по-добрият вариант. Или си слагам цветни листчета, с които маркирам важни места.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Обичам да използвам красиви книгоразделители и имам няколко, но покрай преместването ги загубих и още не съм ги открила. В момента използвам листчета и билети, за да си отбелязвам страницата, до която съм стигнала. Не прегъвам и мачкам страниците, и не харесвам хора, които се отнасят лошо с книги. Да се знае :)


Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете! Не бих могла да се спра само на един жанр. Обичам разнообразието и в повечето случаи чета по две книги едновременно – една художествена и една за приложна психология/самопомощ или нещо подобно.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете?
Имам „Киндъл“ от години и го обожавам, но чарът на физическата книга винаги ме е привличал. Странен факт за мен – обичам физически да притежавам любимите си книги. Затова често купувам книги, които имам в електронен формат, и във физически. Обичам да ги гледам, да ги докосвам и да ги разгръщам.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
В повечето случаи чета, докъдето стигна. Особено в градския транспорт :)

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, мога и съм го правила. Две от книгите, които знам, че са класика и много хора обожават, но аз не можах да дочета, са „Спасителят в ръжта“ и „Цар Плъх“. Сигурно някога пак ще посегна към тях и вероятно ще ми харесат, но засега не мога да ги дочета.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, може да стане любима. Главните герои са различни и всеки има своя роля в сюжета, което прави книгата това, което е.

Dewey - Vicky MyronКакво четеш в момента?
В момента чета „Неограничена власт“ на Антъни Робинс и „Дюи. Котето от малката провинциална библиотека, което трогна света“ на Вики Майрън и Брет Уитър.

Коя е последната книга, която си купи?
„Неограничената власт“ на Тони Робинс

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Мога да чета по няколко, нямам проблем. Сигурно е от зодията :)

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обичам да се настаня удобно и да се отдам изцяло на това, което чета. Често избирам леглото или дивана.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Много обичам поредици! За мен това удължава удоволствието, обичам дълги истории, развитие и ми е много мъчно, когато стигна до последната книга.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Да, всичко на Джоан Роулинг – както Хари Потър, така и книгите ѝ за възрастни. Препоръчвам също и Луиз Хей, и то доста често :)

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Деля ги по симпатии :) На определени рафтове събирам любимите си книги, на следващите не чак толкова любими, и така. Обмисляла съм да ги разделя по жанрове или по цветове, но първо ще трябва да открия подходяща библиотека за новия ни дом.

Снимка на публикацията: Владимир Томашевич за Deichmann