fb
Как четешСпециални

Как четеш: Петя Дапкова

6 мин.
Petya Dapkova

Петя е от хората, които веднага могат да те запалят – по идея, кауза, проект, така че да не им останеш безразличен. Завършила е Бизнес администрация в Берлин, дълги години работи в образователния телевизионен канал Da Vinci Learning. Тази година се завръща в България, за да съдейства за реализирането на няколко страхотни социални проекта в сферата на културата, сред които фестивалът за съвременно изкуство „180°“ и читАлнЯта, чието откриване предстои на 29 юли. Най-вече заради второто, но не само, решихме да я попитаме „Как четеш?“

Какво са книгите за теб?
Книгите са като вълнуващо приключение, в което и четящият взима пълноправно участие и тръгва през далечни и чужди мисли, емоции, животи и Светове.

patuvane kam sebe si blaga dimitorvaКоя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Всяка книга ми повлиява по един или друг начин, не мога да определя коя е оставила най-силен белег в мен. Може би „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрова или „Гроздовете на гнева“ на Стайнбек или „Воините на дъгата“ на Андреа Хирата или „I Am Muslim“ на Дина Заман

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти „храна за четене“?
Не мога да похапвам, докато чета, защото ме разсейва от книгата.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чаша хубаво розе през лятото и червено вино през зимата, като лятното питие може да е заменено и от бира!

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не мога да сторя такова нещо, като да драскам по книгата, не е честно спрямо нея, а и спрямо следвашия й читател. Още от малка имам няколко тефтера, в които записвам цитати и пасажи. Много е интересно да погледнеш какво те е развълнувало като мисъл преди 15 години, докато разлистваш страниците на старите тефтери.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Използвам всичко възможно, което ми е под ръка, ако книгата не идва с книгоразделител. Последният път бях взела пакетче със салфетка и прибори от един полет и те останаха като книгоразделител до момента на прочитане на книгата.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете, като предимство има художествената литература.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Хартиени, хартиени, хартиени. Не мога да усетя книгата, ако физически не я разлистя. Най-любимото ми е да купувам стари издания, чиито страници са пожълтели и пропити с една странна носталгична миризма.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Не мога да оставя книгата без да съм прочела главата докрай. Ако съм го направила непосредствено преди сън, на другия ден пак прелиствам и препрочитам последните стрнаници.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да. Знам, че не е честно спрямо автора – да не му се даде шанс, а всеки заслужава такъв, но не мога да се науча на това търпение.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
Да, може, не само героите правят една книга хубава, стилът на автора и самото повествование понякога са много по-важни.

Чудото в Поскокова Драга Анте ТомичКакво четеш в момента?
В момента започнах „Чудото в Поскокова Драга“ на Анте Томич. Бяхме на път 12 часа с кола и един приятел до мен в колата извади книгата, аз прочетох само анотацията, но през целите 12 часа в колата той не спря да се усмихва и подхилква. Затова, когато се върнахме буквално изтичах и си я купих.

Коя е последната книга, която си купи?
Поради това че или съм на път, или съм доста заета в ежедневието си, си правя списъци с книги, които искам да си купя и при едно посещение в книжарница си ги набавям всичките. Последната ми покупка включва „Мемоарите на една гейша„, „Нощ в Лисабон„, „Чудото в Поскокова Драга„, „Спутник, моя любов“ и „На Изток от Запада„. 

От тези хора, които четат само по една книга, ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Зависи, понякога чета по няколко в зависимост от настроението ми, а понякога някоя книга така ме грабва, че трябва да я довърша и по възможно най-бързия начин да разбера какво става накрая.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, в парка. Най-любимото ми е да легна на тревата и да чета цял ден, ако имам времето да го направя. От години планувам да си направя и специален кът за четене вкъщи за зимните месеци, имам перфектно място до прозореца и си го представям така: нисък матрак отрупан с възглавници, точно до библиотеката. Тази есен ще го направя. Относно времето – мога да чета по всяко време, напоследък се опитвам да започвам сутринта си с по няколко страници от книга, за да мога да започна деня приятно и емоцията от книгата да ме държи цял ден.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Джером Джером, Блага Димитрова, Селинджър, Стайнбек, Булгаков, Мураками.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Опитвам се да подреждам книгите по начин, по който библиотеката изглежда визуално добре, дебели корици, тънки корици. Единственият ред, който горе-долу спазвам е разделението между българска и чуждоезична литература.