fb
Как четешСпециални

Как четеш: Симона Михайлова

6 мин.

Симона (или просто Мони, както самата тя се представя) е момичето, което стои зад bookstagram профила a_bookwish и едноименния блог. В тях, освен красиви снимки, тя споделя и впечатления от последно прочетеното. Работи като начален учител, а през свободното си време постоянно е с книга в ръка. Вижте какво разказва за заглавията и авторите, които са ѝ повлияли най-силно през годините.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Със сигурност не бих могла да посоча една. „Влюбен до безумие“ на Рейчъл Гибсън е книгата, която ме открехна към романтичния жанр и ми докара това пристрастяване. „Един + един“ на Джоджо Мойс ми показа, че не е важно какво и колко имаш, а с кого го споделяш. А последната книга, която ми повлия изключително много, беше „Скандалният живот на Евелин Хюго“ на Тейлър Дженкинс Рийд. Урокът, който научих от нея, е, че не трябва да се притесняваме да бъдем това което сме, без значение какво смятат хората за нас.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Много рядко се случва, защото обичам храната, почти колкото и четенето и обичам да отделям нужното внимание и на двете занимания. Ако се случи да хапвам докато чета, то най-често са желирани бонбони.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Най-често пия вода. Понякога се случва да отида в някое кафене, да си поръчам топла или студена шоколадова напитка (в зависимост от сезона) и да си пийвам, докато поглъщам поредните стотина страници.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не го правя с всяка книга, но се е случвало. Най-често лепя листчета без да има някаква специална символика в цветовете. Веднъж или два пъти се е случвало да подчертая с маркер цитат, но това е защото ми е харесал страшно много.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Винаги с книгоразделител. Имам сигурно около 100 вкъщи (може и да са повече). В „кризисни моменти“ обаче се е случвало да слагам какво ли не – лист от дърво, касова бележка, парче салфетка, билет за градския транспорт и т.н.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена. Правила съм няколко опита да чета нехудожествена, но определено не е моето нещо, поне на този етап. Може би някой ден ще я преоткрия.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
И трите. Макар че, да си призная, напоследък не ми се е случвало да чета електронни. Осъзнавам обаче какво удобство е, защото буквално можеш да четеш навсякъде по всяко време. А от както открих аудиокнигите направо се преродих – слушам, докато вървя, докато съм с учениците навън, дори докато се къпя.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Предпочитам да я прочета, но ако ситуацията го налага, мога да спра и на средата на изречението.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Преди не го правех, но напоследък установих, че животът е твърде кратък и има твърде много книги, че човек да си губи времето да чете нещо, което не му допада.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Ако някой от второстепенните персонажи ми допада до толкова, че да се влюбя в него – да. Иначе по-вероятно не.

Какво четеш в момента?
„Правилата на привличането“ от Симон Елкерес – книга, която имам на рафта си от поне 5 години, но чак сега ѝ дойде моментът и определено ми харесва.

Коя е последната книга, която си купи?
„Коледни пожелания и бисквитени целувки“ на Джени Хейл. Обожавам тази книга и самия стил на писане на авторката.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Чета една и слушам една. Не знам дали това се брои за четене по няколко наведнъж.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Преди пандемията обожавах да ходя да чета в мола, в разни кафенета, в паркове. Сега се ограничавам, но определено четенето докато пътувам в градския транспорт е нещо, от което едва ли някога ще се откажа.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Това винаги ми е било най-трудният въпрос. Харесвам самостоятелните книги, но понякога не ми е достатъчна само една книга, искам да разбера какво ще се случи с героите. Проблемът с поредиците пък е, че никога не чета книгите от една поредица една след друга, а трябва да мине известно време. Така пък забравям някакви неща от сюжета и… Да кажем, че 51% давам за самостоятелните книги, а за поредиците – 49%.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Не обичам да препоръчвам любимите си книги, тъй като ако не се харесат от хората, на които съм ги предложила, има огромна вероятност приятелството ни да приключи. Много често препоръчвам „Един + един“ на Джоджо Мойс, защото според мен едва ли ще има някой, на когото тази прекрасна история да не му допадне.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Нямам някаква обособена подредба. Редя ги така, че да изглеждат естетически добре. Доста често книги от едно издателство са на един рафт, но понякога ги смесвам.

Снимка: Личен архив

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.