fb
Как четешСпециални

Как четеш: Соня Първанова

6 мин.

От 6 години Соня Първанова е библиотекар при НЧ „Христо Ботев 1898”, гр. Рила, и логопед по Проект „Инвестиции за бъдещето” към Община Рила. Създател е на читателски клуб „Приказен свят”, част от читателските клубове от мрежата „Бисерче вълшебно”. Определя себе си като творческа личност, търсеща вдъхновение ежедневно, от всичко което ни заобикаля. Доказателство за това са многобройните ѝ хобита, които се стреми да усъвършенства всеки ден. Ежедневните ѝ дейности, свързани с насърчаване на четенето в библиотеката, развиват и личните ѝ умения и хобита, сред които са пчеларството, работата с вълна, както и японското изкуство „Оримото”. Споделя, че много често слага „розовите си очила”, с които иска да вижда света по-добър. Вижте и кои книги и автори ѝ помагат в това начинание.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Трудно е да се огранича до една книга! Светът на книгите е необятен! Когато започна пандемията, зададох този въпрос както на читатели от библиотеката, така и на себе си! Без да се замисля дадох отговора – „Мементо“ на Радек Йон. По препоръка на учителката ми по литература в 8. клас, прочетох книгата на един дъх. Тази година моята дъщеря е в 7. клас и независимо, че книгата е издадена през 1989 г., тя е актуална и днес и я препоръчвам както на нея, така и на всички тийнейджъри, които ежедневно се изправят пред опасностите на нашето съвремие.

Истинско удоволствие за мен е работа с вълна с техниките сухо и мокро „Плъстене”, а запознавайки се с книгата „Вълнени истории” и с писателката Йовка Христова, се докоснах до красотата на това изкуство.

Търсейки как да дам „втори живот” на отчислените книги от библиотеката пък се докоснах до японското изкуство „Оримото”, с което превръщам отчислените и стари книгите в произведение на изкуството. А дейностите в библиотеката, свързани с насърчаване на четенето, опазване на околната среда и най-вече опазване на пчелите, ме превърна в истинска пчеларка. Бидейки част от читателските клубове от мрежата „Бисерче вълшебно”, с децата от читателски клуб „Приказен свят” се запознахме с книгата „Пчелите” от Пьотр Соха, която промени моя живот. Страстта към пчелите, изработването на хартиени пчели и пчели от вълна, реализирането на проекти в библиотеката за опазването на пчелите, в крайна сметка ме превърнаха и в истинска пчеларка.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Обичам храната, обичам сладките изкушения, но когато чета, предпочитам удоволствието от храната да бъде заменено с удоволствието от самото четене.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Книгата те предразполага и за питие. Когато прочетох книгата „Обичам те“ на Евгения Войнова, ми се искаше с удоволствие да изпия чаша малиново вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Да драскаш по книгите? Това е ужасно! Но, да, отбелязвам си пасажи, които бих прочела отново с цветни стикери.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Като библиотекар никак не ми харесва, когато някой читател ми връща книга от библиотеката с подгънати страници. Аз предпочитам да отбелязвам до къде съм стигнала с книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Чета различни стилове литература. Професията ми го изисква, но и в личен план обичам да чета книги с различна тематика.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Предпочитам да се докосвам до хартиените издания!

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Когато една книга те грабне, няма как да оставиш главата непрочетена, но има и книги, на които съм склонна след като усетя мириса на възглавницата, веднага да поставя книгоразделителя!

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Подбирам книгите, които чета. Понякога книгите сами ме намират, но е имало и книги, които не съм дочитала не защото не ми харесват, а защото не сме се открили в точния момент.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Опитвам се да се сетя за подобна книга, но за момента не се сещам.

Какво четеш в момента?
Напоследък особено ме вълнува отрасловата литература, свързана с пчелите. В момента на нощното ми шкафче ме чака „Кошерът“ на Камило Хосе Села.

Коя е последната книга, която си купи?
По препоръка на съседката прочетох книгата „Тайната“, но трябваше да я върна, а аз не исках да се разделям с нея. Затова се я купих.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Определено не съм от хората, които четат една книга. Имам една на нощното шкафче, друга на бюрото в библиотеката, трета, свързана с насърчаване на детското четене и още…

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Харесвам да чета сред природата.

Tajnata Ronda Burn

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Предпочитам самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Книга, която често препоръчвам, е „Тайната“.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
В библиотеката, където работя, има строго определен ред, докато в личната ми е пълен творчески хаос.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q4. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.

[ + ]