fb
Ревюта

Чуй „Матея“ и децата като нея

1 мин.

Матея се заселва с родителите си в малко градче. Най-очаровани от пристигането им са местните деца, които виждат в лицето на новодошлото момиче възможност за завързване на нови приятелства. Има обаче един проблем – Матея не чува, а вижда думите, изричани от хората. Родена без слух, малката дама приема липсата на въпросното сетиво като нещо естествено. За връстниците й обаче е по-лесно да се престорят, че я няма, за да не им се налага да се чудят как да общуват с тъй различното от тях дете.

В своята книжка Евгения Войнова пише и рисува историята на глухото момиченце, което носи не един, а няколко таланта: умее да вижда думите, като ги чете по устните на другите, а и майстори великолепни книжни фигури. Освен това Матея е търпелива и е способна да прощава, когато я отхвърлят поради незнание. Тя е и благородна – спасява градското тържество съвсем сама.

Нежните илюстрации на Войнова отварят нови врати, доразвиват трогателния сюжет и учат читателите, че никога не трябва да отхвърляме различните от нас, защото всъщност всички ние сме различни и това му е хубавото: да се допълваме и да се учим, да си помагаме и да споделяме.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.