fb
Как четешСпециални

Как четеш: Светла Иванова

5 мин.

Светла Иванова не обича да слагат етикети пред името ѝ, но накратко може да се представи като певица, писател, йога инструктор и майка на три деца. С йогата се среща преди 28 години и толкова се запалва, че преминава редица обучения, а днес я преподава на много хора – деца, бременни, дами на 55+ години, в детски градини, училища, университет (Светла е хоноруван преподавател към Националната музикална академия). Другото, което я кара да сияе, е музиката. Писането на детски интерактивни Вълшебни книжки е това, което обединява изброените ѝ любими занимания. Преди тях има издадени три книги за върастни, шест албума (три от които с детски песнички), много  ДЖД-та с йога. Основател e на Salt&Art – Солни стаи и йога студио. Създава проекта Тананикаща йога и има своя платформа за йога онлайн. Повече за Светла можете да разберете от сайта ѝ, а сега ви предлагаме да надникнете в книжния ѝ свят!

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
„За писането“ на Стивън Кинг. Художествените измислици определено не могат да ми повлияят да променя живота си.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Преди похапвах – шоколад и солети едновременно… Сега предпочитам да се наслаждавам само на четенето.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Чай или нищо.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвам с молив само на нехудожествената литература. Това са обикновено книги, към които бих се върнала за някаква бърза справка, но не бих препрочела целите. Най-често се слува в тематични книги за йога.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Книгоразделетели във всякакъв вид. За художествената литература използвам красиво изработени от децата ми, имам и такива с висящи естествени камъчета. Обичам да подарявам от тях. В книгите, които не са художествена литература и за които споменах по-горе, поставям множество лепящи се листчета, надписани с кодова думичка, която бързо и лесно ще ми помогне да се ориентирам за каквото търся.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Хартиени и аудиокниги.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Държа, но невинаги ми се получава.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да, но не буквално в коша. Не обичам да имам усещането, че си губя времето. Не ми харесва също да съхранявам книги, които няма да прочета и ги подарвам или ги оставям за четене в студиото ми. Това, че на мен не ми е допаднала, не означава, че на някой друг няма да му хареса.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, пример – книгите на Чарлс Буковски.

Какво четеш в момента?
Завършваме „Монахът, който продаде своето ферари“. Чета я на глас на групата ми по йога в авторския ми час „Релаксация с книга“. После коментираме прочетеното. Избрахме нея, защото много хора споделиха, че е променила живота им и биха искали пак да я прочетат. Аз не бих я прочела пак, но беше подходящ избор за група, осбено затова, че я започнахме по време на изолация.

Коя е последната книга, която си купи?
„Магията да твориш“ на Елизабет Гилбърт, но не я дочетох и мисля да я подаря.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
По няколко наведнъж, но само една от тях е художествена.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Да, на дневна светлина и удобно диванче.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания предпочитам, но пък моите книги и за деца, и за възрастни са поредици.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
До неотдавна това беше Фредерик Бакман най-вече заради „Човек на име Уве“. Досега нямам познат, на който да не му е допаднала. Но понеже не съм прочела последните му неща, вече не го препоръчвам. Уилям Уортън също препоръчвам, но не с нещо конкретно, а с всичко.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
По жанр подреждам семейните. Но си имам моя отделна от семейната библиотека, в която слагам само книгите, които са ми харесали на мен, или които ползвам в работата си.

Снимка на публикацията: Кая Христова