fb
Как четешСпециални

Как четеш: Тита

5 мин.

Какво чете певицата, актриса и модел Тита? Кои са любимите ѝ книги и какво я вдъхновява разказва тя в новия брой на рубриката „Как четеш?“, в която ви срещаме с интересни личности и надникваме в библиотеките им. 

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е накарала да се замислиш и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Не мога да посоча само една книга. От всяка, до която съм се докоснала, съм взела по нещо. Но книгите, които са оставили най-голяма следа в мен, защото са много близо до разбиранията ми за живота и хората, са „Силата е в теб“ на Луиз Хей и „За силата на мисълта“ на Петър Дънов. Препоръчвам тези книги на всеки, който, като мен, вярва във вътрешната си сила и съзнание.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Когато чета, не обичам да правя нищо странично. Обикновено се потапям в спокойната атмосфера, която книгата ми създава, и оставям въображението да работи. Въпреки това не бих отказала чаша топъл чай.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Обичам да пия чай. Може би това е единственото време, в което го пия. Действа ми успокояващо и ми помага да се съсредоточа в книгата, която чета.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Аз съм от тези хора, които обичат да подчертават всичко важно. За мен книгите са като учебник, огромна вселена –  източник на знания. Винаги чета с молив в ръка, за да мога да отбележа всичко, което задоволява моите потребности и съвпада с моите мисли.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Не обичам намачкани или неугледно изглеждащи книги. Винаги си отбелязвам мястото, до което съм стигнала, с книгоразделител.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Чета и художествена, и нехудожествена литература. Но сякаш предпочитам нехудожествената литература – на автори като Робин Шарма, Наполеон Хил, Джон Кехоу.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Не обичам да чета на таблет или на компютър. Някак си ми се губи красотата на четенето, липсва ми мириса на хартиените страници, на нова книга. При аудиокнигите съвсем го няма усещането, което дава хартията и затова определено не съм техен привърженик.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Често времето ме притиска и затова не винаги имам достатъчно, за да прочета цялата глава. Затова си отбелязвам докъде съм стигнала и през първия удобен свободен момент се старая да я довърша.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Да. Има някои книги, които са много интересни и увлекателни в началото. Но към края си стават скучни и ги оставям.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Разбира се. Може да не одобрявам постъпките им или поведението им, но това все пак е книга. Няма да ставаме приятели (хаха).

Какво четеш в момента?
В момента чета романа „Гордост и Предразсъдъци“ на Джейн Остин.

Коя е последната книга, която си купи?
Последната книга, която си купих беше “Да прецакаш дявола’‘. Много дълго време се колебаех дали да си я взема, защото ми беше представена от приятелка много възторжено и това ме възпираше. Един ден обаче просто ми грабна окото в книжарницата. След като я прочетох не съжалих, че съм се доверила на препоръката.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Винаги чета по една книга. Ако започна две, малко ми се размива съзнанието и не мога да вникна в нея както трябва.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
У дома ми е най-уютно. Там са моите любими места – предпочитам леглото и дивана.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Самостоятелни издания. Обичам всяка книга, която чета, да е много по-различна от предната. Докато с филмите не е така. Понеже аз съм киноман и мога да гледам филми по цял ден, още по-голямо удоволствие ми доставя, ако те са от една поредица.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Определено препоръчвам на всичките си познати книгите на Петър Дънов и на Хорхе Букай.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Много е странно, но се оказа, че ги подреждам по цветове. Обичам всичко да ми е цветово организирано.

Снимки: Личен архив

[ + ]