fb
Как четешСпециални

Как четеш: Виолета Манчева

5 мин.

Виолета Манчева е водещ на Новините ON AIR. Тя е част от новинарския екип на Bulgaria ON AIR от март 2020 година. Преди да стане водещ на централната новинарска емисия, Виолета работи „на терен“ като репортер, отразяващ предимно социални, потребителски и икономически теми.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Признавам си, че „Малкият принц“ е книгата, която съм чела най-много пъти. Не мога да преценя дали най-силно ме е накарала да се замисля или вследствие на нея съм направила съществени промени, но със сигурност съм усещала потребност да се връщам към нея. Това се е случвало на много и различни етапи от живота ми и вероятно причината е в малките житейски уроци, на които Екзюпери ни учи чрез своя любопитен, искрен и леко объркан герой.

malkiyat-prints

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Книгата е храна сама по себе си, така че в този смисъл, да, похапвам винаги, когато чета. А най-важното е на съзнанието ти да му е вкусно. И да бъде полезно.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Пиенето по време на четене е опасно. Рискуваш да полееш книгата. :)

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Намирам драскането по книгите за варварско. Сякаш унищожавам нещо красиво. Ценната книга оставя записки в ума. Има пасажи, които искам да споделя с някого или да погледна отново – тогава снимам с телефона.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Харесват ми разделителите за книги. В повечето случаи обаче отбелязвам с първото попаднало ми пред очите хартиено изделие – oт листче до касова бележка. Никога не прегъвам страниците, нито оставям книгата отворена, защото така се мачка.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете, в зависимост от потребностите и моментния си интерес.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Признавам, че електронните книги са крайно удобство, но никога няма да заменят добрата стара хартия. Допирът и мирисът на хартия лично на мен ми влияят. Аудиокнигите… Интересно „слушиво“, прочетено с въздействащ глас, аз съм „за“. :)

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Определено прочитам главата докрай. Недочетената глава е като недоядена много вкусна храна.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Ако авторът или текстът ме дразнят, най-вероятно не бих започнала изобщо да чета.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
В случай че под „дразни“ разбираме „провокира“, да, защо не. Авторите, които успяват да докоснат съзнанието до степен, в която творбите им предизвикват силни емоции като раздразнение, определено имат място сред фаворитите ми. Смятам също така, че книгите предизвикват различни чувства в зависимост от времето, в което ги четеш. Поради тази причина днес могат да донесат гняв, но утре – любов и смирение. Хубавите книги винаги заслужават втори шанс.

Какво четеш в момента?
„Майките“ на Теодора Димова, която майка ми ми даде. Силно въздействаща.

Коя е последната книга, която си купи?
„Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“. Литературата в сферата на психологията не ми е от любимите, признавам. Но тази книга ми беше препоръчана и няколко дни по-късно случайно я видях на сергия на улицата. Казах си, че е знак и вече чака да бъде прочетена.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Не обичам да разпилявам съзнанието си. Всяка книга заслужава да й се посветиш и да й отделиш цялото си време и концентрация.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Всяко място, което позволява хоризонтална позиция на тялото. :) Вечер късно, когато страничните шумове са сведени до минимум.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Няма значение. Обаче ако ще е поредица, би ми харесало всички томове вече да са налични. В противен случай любопитството би ме дразнило.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Аз ги съветвам какво да не четат… Иначе нека поглъщат, колкото е възможно повече литература.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Не се научих да подреждам книгите си. Могат да бъдат намерени навсякъде вкъщи. Но и в това се крие чар. Няма нищо по-приятно от това да забравиш за някоя книга и след време да си я намериш, чакаща да се запознаете. :)

Снимка на публикацията: Димитър Кьосемарлиев, фотограф на Investor Media Group

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.