fb
Ревюта

„Как да избираме козметика“ – отговорът на магистър-фармацевт Надя Йорданова

4 мин.
Kak da izbirame kozmetika Nadya Yordanova

Kak da izbirame kozmetika Nadya YordanovaПървата книга на магистър-фармацевт Надя Йорданова, озаглавена „Как да избираме козметиката“, е едно от най-новите попълнения в издателското портфолио на „Софтпрес“, с което тепърва имат много да се гордеят. Създателката на блога „Инфармация“ е написала едно женско съкровище, каквото досега не се е появявало на българския пазар, а може би не съществува и извън границите му.

Надя говори откровено и директно за всички неща, които някой отдавна трябваше да ни каже. Като жени, които полагат неимоверни усилия, за да се погрижат за кожата си, често даваме купища пари за козметика, която всъщност не е чак толкова велика. Тя нито е достатъчно полезна, нито е щадяща за и без това застаряващата ни кожа – без да се обиждате, но всички вървим натам и с всеки изминал ден не ставаме по-млади. Още по-малко вероятно е тези продукти да са толкова чудотворни, колкото ни ги пробутват.

През последните години хората буквално полудяха по идеята за биоживот. Само че почти никой не е готов да зареже всичко и да си купи къща на село, където мирно и кротко да си гледа градинката и дворчето с животни. Да не говорим, че в България, освен ако нямаш сериозен гръб и минало, което да те е подсигурило, си абсолютно загубен в такава ситуация. Затова пък сигурно не е останал магазин в света, който да не си е отделил специални рафтове за натурални продукти според асортиментната си насоченост. И всички ние „избухваме“ да купуваме от тези щандове в опит да се докоснем до това, което иначе не можем да имаме.

Разбира се, тази мода не е подминала и козметичния сектор. Компаниите са длъжни да отговорят на търсенето на пазара, затова най-новите продукти неизменно са биологични, без парабени, без консерванти.

Надя Йорданова (снимка: „Софтпрес“)

Мислите ли, че за една нощ целият свят се е обърнал наобратно и оттогава насам всички козметични гиганти избират винаги и на първо място адекватните козметични съставки пред по-евтините им заместители? Да не би печалбата вече да не е по-важна за тях? Вярвате ли, че по-скъпите продукти задължително са по-ефективни? А още ли се връзвате на всяка реклама по телевизията, стига на нея да си хубавее любимата ви актриса? За последното съм почти сигурна, че не. Ок! Супер! А четете ли етикетите?

Питам, защото аз почти никога не съм го правила, поради простата причина, че и да чета, и да не чета, не разбирам какво наистина значи съдържанието им. Накрая просто си купувам това, което ми мирише по-хубаво, има по-красива опаковка и е на по-добра цена. Маркетингът им работи, ако съдим по самата мен като потребител. Но сега, когато прочетох за една нощ тази книжка в почти джобен формат, нещата ще се променят.

Тъй като Надя Йорданова се е постарала не само да ни разкаже накратко за устройството и функцията на човешката кожа, за основните трикове, които козметичните компании прилагат, но и конкретно за най-използваните съставки в козметиката, вече знам без какво няма да влизам в така любимите ми дрогерии. Предполагам, че другата промяна, която ми предстои, е да започна да пазарувам от онлайн козметични платформи, за да имам достатъчно време да намеря най-подходящия за мен продукт. Със сигурност ще намаля и емоционалните покупки, които често дори не знам защо съм направила. „Как да избираме козметика“ най-вероятно ще оглави и класацията ми за препрочетени книги не само защото никога не оставам без нови заглавия вкъщи, но и защото няма как да я прочета един път и вече да съм готова да щурмувам магазините, сигурна в покупките си.

Прекрасно би било, ако това красиво издание се превърне във всекидневна енциклопедия за всяка българска жена. Цената, на която се предлага, е абсолютно достъпна, дори бих казала символична, имайки предвид количеството и качеството на информацията, която разкрива. Просто трябва не само да я прочетете, но и да я имате подръка. Струва ми се, че всички ние ще си я ползваме с години.

Тази събота, 14 април, от 19:00 ч. в София в „Клуб 42“ (НДК) Надя Йорданова ще ни подари една безплатна лекция относно основната грижа, която следва да полагаме за кожата си, ако искаме да я запазим здрава, блестяща и красива за по-дълго време. А коя жена не го иска?

Не пропускайте ревюто на Милена Трендафилова тук. 

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!