fb
Ревюта

„Как да избираме козметика“, за да бъдем по-красиви и щастливи

4 мин.
Kak da izbirame kozmetika Nadya Yordanova

Kak da izbirame kozmetika Nadya YordanovaВ ученическите си години реших да бъда представителка на популярна козметична фирма – оказа се, че такава е била и авторката на „Как да избираме козметика“ (изд. „Софтпрес“). Занимавах се с това няколко години. В този период научих много важни неща относно правилните грижи за кожата ни, а общуването с други жени ми помогна да разбера, че не съм единствената, която се интересува как да изглежда по-добре и се притеснява кои козметични продукти е препоръчително да ползва и кои да избягва. Ето защо посегнах с радост към книгата на Надя Йорданова от блога „Инфармация“, в която бях убедена, че ще открия още някой и друг полезен съвет за здраве и красота.

Надя Йорданова е магистър-фармацевт, чийто интерес към козметиката се заражда още по време на защитата на дипломната й работа в Германия. Като човек с голям опит в клинични изпитвания и работата в аптека, тя копнее жените да имат достъп до качествена козметика на адекватни цени и да спре заблудите относно продуктите, които си купуват – както по отношение на ефекта от употребата им, така и на качеството и съставките им. Ето как се ражда идеята за „Как да избираме козметика“, в която авторката разбива на пух и прах дълго скривани тайни относно ежедневната грижа за кожата ни.

В първата глава Йорданова ни разкрива основните лица в популяризирането на козметика, които тя нарича Звездата, Човека с колбата, Отровната Айви и Бялата престилка, така че читателят да разбере какво и кой всъщност стои зад тактиките на рекламодателите. Беше ми изключително интересно да прочета, че всъщност не бива да се предоверяваме нито на световноизвестните звезди, които очевидно са взели пари, за да рекламират въпросния шампоан или крем за лице, нито на популярните дерматолози и специалисти, които често пропагандират колко полезен, хипоалергенен или безопасен е даден продукт. Йорданова засяга и темата за набиращата популярност биокозметика и ни научава как да разпознаваме дали наистина е такава.

Следва така полезната и необходима информация за устройството и функцията на кожата ни. Едно от основните правила при избирането на най-подходящия продукт за нас е именно да бъдем добре запознати с типа на кожата ни, с предимствата и недостатъците й и с това как да й повлияем в положителен аспект, за да изглеждаме не само красиви, но и да бъдем здрави.

Надя Йорданова (снимка: „Софтпрес“)

Насоките за този вид грижа са конкретни и експертни. Ако винаги сте се питали какво значат всички онези съставки по етикетите, то Йорданова ще ви помогне да ги разшифровате. Кои са най-разпространените нефункционални и активни козметични съставки, каква е ролята на емолиентите и сгъстителите, какво представляват консервантите, ароматизаторите, оцветителите, видовете антиоксиданти – всичко това е прилежно обяснено от авторката, при това на език, достъпен дори и за най-големия лаик. Ще разберете и кои са подвеждащите изрази, използвани от хората, които ви препоръчват разкрасителни продукти, ще научите как да избягвате фалшивата козметика, а последната глава се спира на кожните раздразнения, алергени и комедогени, с които всички сме се сблъсквали по един или друг начин.

„Как да избираме козметика“ е много добро ръководство – идеалната първа стъпка, ако искате да поемете през този лабиринт с помощта на професионални съвети. Авторката разкрива всяка уловка на козметичната индустрия, за която сте се чудили, а истините изплуват на повърхносттта една след друга. Книгата е точно това, което очаквах – практична, откровено написана и ограмотяваща. Нищо чудно утре да я видя в ръцете на някоя мацка в мола, застанала на щанда със серуми за лице, докато чете етикетите.

Ако имате тийнейджърка вкъщи, която тепърва навлиза в света на грижите за себе си, приятелка с проблемна кожа или майка, която от години ползва съмнителен крем за лице, то „Как да избираме козметика“ би била перфектният подарък за всички тях!

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!