fb
Не пропускайтеПанаирът

Да научиш как функционира светът още от малък

2 мин.

Как функционира светът около нас?Advertorial

Макар в днешно време енциклопедичното знание да не е на почит днес (със сигурност не като през Ренесанса), енциклопедиите си остават едни от най-интересните и приятни начини за обогатяване на знанията и семейно забавление, независимо от възрастта. Затова и винаги е полезно да имаш полезна и хубава енциклопедия под ръка вкъщи, а „Как функционира светът около нас?“ е точно такава книга.

Делникът ви е пълен с предмети, устроени незнайно как – например сканиращото устройство в супермаркета или радиоапаратът са ви непонятни, както и природни явления като дъжда или пролетното пробуждане на цветята.

Замисляли ли сте се защо млякото в хладилника остава студено или светофарът свети зелено? Ако да – тази книга е точно за вас. Ако не – тя може да събуди любопитството ви за тайните, скрити зад нещата от всекидневието.

По всяко време и на всяка крачка се сблъскваме с най-различни и интригуващи аспекти на техниката, свързани например с телевизора или с производството на тениски, със зеленчуковите консерви или със скоростната предавка на велосипеда. Техниката е забавна и често се оказва по-разбираема, отколкото изглежда на пръв поглед.

Да вземем за пример природата. Луната променя облика си, таралежът спи през зимата, а дървото по някакъв начин успява да снабди с вода и най-горните си листа. Удивително, какво ли няма по света! А защо?

В книгата ще намерите редица отговори на този въпрос. Чрез нея ще си обясните ако не всички явления в живота, то поне част от тях. Ще разкриете загадките на уреди и устройства, които срещате у дома, на улицата или в магазина. Ще се запознаете с тайните на растенията и животните, ще надникнете в цеховете за производство на хранителни стоки и козметични артикули и ще узнаете защо ви е по-лесно или въобще възможно да се справяте с редица задачи във всекидневието. Ако не разбирате някоя дума, вижте в речника. В теста в края на книгата може да проверите какво сте научили за света и начина, по който той функционира.

Събудихме любопитството ви, нали? Тогава да повдигнем завесата пред консервите и контейнерите, светофара и сапуна, тениската и термометъра.

Приятно четене, приятно „откривателство“!

Енциклопедията „Как функционира светът около нас?“ може да откриете на щанда на Коала Прес (№315) на етаж 3 в НДК по време на Панаира на книгата или в сайта на издателството.

В тази галерия може да разгледате и как изглежда самата енциклопедия: