fb
Ревюта

„Какво е животът?“ – Ервин Шрьодингер като сладкодумен учител

2 мин.

Взех „Какво е животът? Физически аспекти на живата клетка“ (изд. „Бард“), защото според анотацията сборникът е издържан в „научнопопулярен стил“, а аз определено съм почитател и на този стил, и на Ервин Шрьодингер, и на неговата котка. Оказа се, че тук има много повече наука, отколкото популярност. Шегата настрана, книгата изисква максимална концентрация от страна на читателя неспециалист в областта на физиката, биологията и химията и не може да се чете за разпускане или между другото. Имайте го предвид, както и че е много интересна, а Шрьодингер е изключително сладкодумен и увлекателен автор.

В изданието са включени два труда на нобеловия лауреат, които стъпват на лекциите му в Тринити Колидж от 1943 г. и в Кеймбрийдж от 1956 г., както и кратки автобиографични скици. „Какво е животът?“ представя революционен за времето си поглед към света и се нарежда сред най-влиятелните произведения на XX век. Шрьодингер отказва да стои в едно научно поле и събира информация от различни науки, защото вярва, че „универсалният аспект е единственият правилен подход към познанието“.

Основният въпрос, на който Шрьодингер търси отговор, е:

Как събитията от пространствен и времеви характер, които се случват в ограничените рамки на живия организъм, могат да бъдат обяснени с помощта на физиката и химията?

Използвайки строго научни и философски аспекти, той обяснява какво е състоянието на нещата в заобикалящия ни свят, разяснява същността на клетката, на отделния организъм, но и на съзнанието и аз-ът, и определя мястото им в еволюцията на живота.

От автобиографичните бележки в края на книгата получаваме изключително любопитна информация за живота на Шрьодингер – за значимостта на семейството, училището и средата, за учените, които са му повлияли, за войната, бедността и глада, за интуицията на учения, която при определени обстоятелства би могла да го поведе по верен път, за съжаленията му и за вълшебното му детство, изпълнено с пътувания и обич.

[…] прекрасни неща, които имах шанса да видя с очите си през онези дни, неща, които не съществуват заради автомобилите, „прогреса“ и новите граници.

Шрьодингер проумява някои от големите мистерии на времето ни и променя начина, по който мислим за света. Очевидно е, че не го е направил с помощта на предразсъдъци или строго съсредоточване в една-единствена научна област. Извод: ако искаш да промениш света, ще ти се наложи да си широкоскроен.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!