fb
БългарияНовини

Калина Горанова е големият победител в конкурса за разказ „Под върха“ V

2 мин.

Калина Горанова е тазгодишният победител в основната категория на конкурса за кратък разказ „Под върха“, организирана от Софийски планински клуб, с разказа си „Децата на Улр“. Второто място зае Калоян Захариев с „Размисли върху една неясна смърт“, а на трето място се нареди Виктор Варошкин с „Устоите на болката“.

Церемонията по награждаване на победителите премина емоционално и празнично на 20 февруари в Клуб на пътешественика. Конкурсът навърши пет години от своето създаване. Над 200 разказа в повече от 1 500 страници участваха в състезанието. На обновения сайт на конкурса могат да се видят всички текстове.

Останалите победители в различните категории са:

  • „Граници“ – Венелин Стойчев с „Интервюто“
  • „Разтапяне“ – Илко Марков с „Кучешкия поход“

Наградата на публиката отива при Славяна Рачева за разказа „Сърцебиене“. Тазгодишните награди са осигурени от Софийски планински клуб, ICU Publishing, ИК „Хермес“ и Doppelherz Bulgaria.

Организаторите обявиха, че развитието на конкурса е видимо. Ако през 2018 г. се се наблюдавали множество модифицирани легенди, през 2019 г. темите гравитират около емоциите, социалните реалности и антиутопиите.

Интерактивното взаимодействие с публиката и провокацията да се напише разказ в 55 думи за 15 минути създаде общност, атмосфера на съпреживяване и шеговита „борба“ пред очите на организаторите за осигурената награда. Мила Генчева се справи най-добре със задачата и спечели наградата.

„Поздравления за всички участници за смелостта и упоритостта да участват в този тежък конкурс. Продължавайте да пишете и да се развивате“, каза Петрана Петрова.

Журито бе в състав: Александър Христов (писател и редактор в БНР), Диана Василева (преподавател по английски език и редактор в „Аз чета“), Петрана Петрова (редактор в сайта „Аз чета“ и катерач) и Цветомила Димитрова (редактор в „Аз чета“ и член на екипа на издателство „Хермес“).

Предлагаме ви малка галерия от церемонията, благодарение на Александър Киричев, Smiley Fox.