fb
Ревюта

Не забравяй какво е илюзия в играта на “Каравал”

5 мин.

През уикендите ми доставя удоволствие да следя чуждестранни booktuber-и и новоизлезлите заглавия, които представят. “Каравал”  (изд. “Бард”) на Стефани Гарбър беше едно от най-хвалените, грабна ме с интересния си сюжет и ме държа будна до късно. Книгата е първа част от YA поредица и лично за мен е най-добрият роман, който съм прочела за 2017-а до момента.

Добре дошли в „Каравал“! Представление, което не се заплаща с монети, а с най-големите ни страхове, усилено критите ни тайни, неизречените ни истини и… дни от живота ни. Можеш ли да обаче да се довериш на собствените си очи, щом се озовеш на място, където реалността и магичното се преплитат? 

Бихте ли оставили всичко зад гърба си само за една магическа седмица в пределите на Каравала? Точно това правят сестрите Скарлет и Донатела Драгма, живеещи под контрола на тираничния си баща. Скарлет е в уреден брак за Граф, когото никога не е срещала, и гледа на уговорката като изход за себе си и по-малката си сестра. Тела е по-буйната от двете, решена да се противопостави на жестоката природа на баща си.

Всичко се променя с появата на мистично писмо от човек, познат като Легендата. Той е господар на Каравал  – омагьосано зрелище, което завладява въображението на Скарлет. Писмото включва покани за двете сестри с обещанието, че всеки, който спечели Каравала, ще заслужи и едно желание. Звучи като сбъдната мечта за Скарлет, която от години пише на Легендата без отговор. Сега обаче, с брака й на хоризонта, момичето не иска да рискува да загуби Графа. Разбира се, Донатела е на противоположното мнение и е убедена, че могат да спечелят желанието и да бъдат освободени от баща си завинаги.

Сам по себе си Каравала не представлява нито цирк, нито карнавал – а игра. Тази дълго съставяна от Легендата игра се провежда една седмица, в която специалните й участници трябва да решат поставената пред тях загадка с помощта на оставени улики.

С малко помощ от моряк на име Джулиан двете сестри стават част от играта до степен, каквато не са очаквали. Тела бива отвлечена, като нейното спасяване се превръща в крайната цел. Скарлет обаче трябва да бъде изключително внимателна, ако иска отново да види сестра си и да не падне в капана на Каравала.

Каквото и да сте чували за Каравала, действителността надхвърля чутото. Каравалът е повече от игра или представление. Ако на света съществува магия, най-вероятно е да я намерите именно там.

Оригиналната корица на романа

Обикнах магията и мистерията на „Каравал“, където нито един ден не е същият като предишния. Дори улиците променят природата си. Някога изглеждат безопасни, друг път – животозастрашаващи. Изградената атмосфера е красива, но смъртоносна, и не е ясно доколко щетите, нанесени по време на Каравал, ще имат трайни ефекти върху потърпевшите след края му. 

С развитието на сюжета Скарлет израства като силна и решителна героиня, в сравнение с началото, когато е наивно младо момиче, надяващо се на брак с мъж, за когото не знае нищо. Тя e оптимист, винаги мисли положително за обстоятелствата и искрено вярва, че Легендата е поставил специални улики само за нея. Тя изпитва силна преданост към сестра си и няма да се спре пред нищо, за да си я върне, дори ако това означава да жертва собственото си щастие.

Хареса ми и предпазливостта й към Джулиан. Скарлет непрестанно се съмнява в мотивите му, макар същевременно да е привлечена от него. Морякът олицетворява всичко мъжествено, за което някога е мечтала, и постоянно я изкушава, но характерът му съдържа и частичка мрак, която я затруднява изцяло да му се довери. С напредването на историята научаваме повече за образите и съдбите им, включително истинската причина Скарлет и Тела да бъдат поканени на Каравал.

Дебютният роман на Стефани Гарбър със сигурност си заслужава вниманието. Писателката създава един мрачен и леко зловещ магически свят, по-объркан дори и от Страната на чудесата и залагащ изненади на всяка крачка. Той обаче изглежда такъв само ако забравиш, че всичко е илюзия. 

Мисля, че „Каравал“ ще стане още по-голям хит, когато повече хора научат за нея, и едвам ще докачам да разбера какво ще се случи с героите. Тайно се моля за продължение, тъй като определено има потенциал за бъдещи книги и по-нататъшно надникване в историята на персонажите. Стилът на писане идеално пасна на вкуса ми, тъй като действието не тече объркващо и постоянно те държи в напрежение. Романът несъмнено може да предложи по нещо на всекиго. Изцяло се насладих да изучавам тайните на Каравала, но вътрешно чувствам, че едва сме докоснали повърхността на тази пленителна реалност.

Още един отзив за романа можете да намерите при „A Boy of Paper and Ink“.