fb
ГалерияМултимедия

Картонерас: книжна феерия в картон [галерия]

2 мин.

Чували ли сте думата „картонерас“? Ако отговорът е не, опитайте да направите асоциация с думата. Точно така – става въпрос за картон и по-точно – за книги с картонени подвързии. Явлението се появява за първи път в Аржентина през 2003 г., когато в отговор на неблагоприятната икономическа ситуация в страната група креативни млади хора решават да издават книги на по-ниска цена, подвързвайки ги в ръчно изработени подложки от картон. Картонерас означава издателска къща, която произвежда такива книги.

Оригиналната идея с практични измерения се е превърнала в занаят и днес се среща в редица страни в Северна и Южна Америка, както и в Европа и Африка. Жанрът на книгите е без значение. В уникално изрисувани картонени корици са облечени класически произведения, стихосбирки, романи, детски книги и нехудожествени произведения.

Обикновено картонът, който се използва за изработката на кориците, е намерен на улицата, а местни самоуки художници прилагат своите умения в създаването на красивото произведение. Така ползите от работата на „картонерас“ стават няколко – книгите са достъпни за хора в тежко финансово положение, изхвърленият картон се рециклира, а младите и талантливи артисти са заети с нещо смислено и интересно за тях, вместо да стоят безработни.

Библиотека „Memorial” към университета в Уисконсин-Мадисън, САЩ, е дом на огромна картонера колекция, събирана от 2006 г. насам. Проектът „Картонера“ днес наброява 1200 физически издания на 65 издателства от различни страни и континенти, както и непрестанно обновяван каталог със сканирани картонени корици.

Разгледайте галерията ни с подбрани локации и моменти от историята на картонерас, а онлайн каталога на американската библиотека „Memorial” може да намерите тук.