fb
БългарияНовини

Къщата музей на Христо Смирненски е в окаяно състояние

3 мин.

Къщата музей на Христо Смирненски – паметник на културата от национално значение, е пред разруха, съобщава „Дневник”. Сградата потъва в прах, мазилката е олющена, а стъклата – счупени. Вече десет години тя е затворена за външни посетители и опасна за преминаващите минувачи.

Семейството на Смирненски се премества под наем в къщата на ул. „Овче поле” №116 в София в началото на Междусъюзническата война. Основната сграда на къщата е построена 1913 г., а по-късно са достроени и останалите постройки. През 1959 г. домът на поета е обявен за музей и е отворен за посетители.

Последният ремонт на сградата обаче е направен през 1988 г. Дълго време Столична община и държавата са си прехвърляли отговорността по стопанисването й, а от 2012 г. музеят е под опеката на Министерството на културата и се стопанисва от Националния литературен музей. Експозиция на стихотворения на Христо Смирненски, както и снимки на него и семейството му, са запазени, а всичко по-ценно е преместено в Националния литературен музей.

Снимка: Анелия Николова, Dnevnik.bg

Снимки: Анелия Николова, Dnevnik.bg

Соня Кирицова, уредник на музея, разказва пред „Дневник”, че преди повече от година е издаден констативен протокол с предписания фасадата да бъде обезопасена, но поради липса на средства не се е стигнало до ремонт. От 1 юли 2013 г. се очаква да мине и междуведомствена комисия за уточнение на щетите по сградата и средствата, нужни за ремонт по чл. 73 от Закона за културното наследство.

В края на миналата година Министерството на културата е отпуснало 33 хиляди лева за ремонт на покрива, но той все още не е започнал поради бавната бюрократична процедура за издаване на разрешение. Едва преди няколко седмици е получено одобрение за ремонта от първо ниво – Националния институт за недвижимо културно наследство. Получено е и разрешение от специален съвет към Министерството на културата. Сега остава главният архитект на София Петър Диков да издаде виза за ремонта и от КАТ да позволят затваряне на част от тротоара заради поставяне на скеле. Кога ще се случи това не се знае.

Соня Кирицова продължава да се грижи и почиства музея, колкото е по силите й, с помощта на наказани на обществено полезен труд, пише „Дневник”. Кирицова има идея част от експозицията да се запази, а залата на втория етаж да се използва за литературни събития.

Миналата година Националният литературен музей е спечелил финансиране от Moto-Pfohe с проект „Градина на символизма” за 4000 лева, с които се надяват до края на годината автентичното място да бъде възстановено.

Прочетете оригиналната публикация на Дневник тук. Разгледайте и галерията със снимки на Анелия Николова.