fb
@-книгиБуккросинг

„Къщичка за книги“ на 1600 м надморска височина

2 мин.
hija-kozq-stena

Когато си високо в планината, където няма интернет и обхват за телефоните, книгата може да бъде чудесен спътник и приятел, особено в дългите часове на лошо време. Така мислят и хижарите от хижа „Козя стена“ в Централния Балкан, когато преди три месеца започват кампанията „Къщичка за книги в планината“.

“ Горе в хижата имахме книги, които бяха доста вехти и остарели. Забелязах, че посетителите проявяват интерес и дълго време ги разглеждат, но за съжаление не могат да си изберат нищо. Тогава си казах, че хората имат нужда от духовна храна и реших, че трябва да направя нещо. След два часа обявих събитието във Фейсбук и така поставихме началото на нашата библиотека“ – разказва Таня Даскалова, инициатор на „Къщичка за книги в планината“.

bibliotekata-kozq-stenaСред първите, подкрепили инициативата, са издателствата „Вакон“ и „Изток-Запад“. С помощта на дарения вече са събрани над 200 книги стойностна съвременна литература.

„Да преминеш през редовете на планината, с поглед да прекосиш страниците на непрочетената книга, да забравиш за думите, докато се вглеждаш в огъня на печката в столовата. Да излезеш през вратата на хижата, без да отбележиш до коя глава си стигнал“ – така поетично описва Таня Даскалова състоянието „четене“ на 1600 м надморска височина.

Хижарите са щастливи, че откакто са обновили библиотеката, посетителите четат много по време на престоя си, което е доказателство колко e необходима.

Можете да дарите книга за хижа „Козя стена“, като я оставите в специалната дарителска кутия на третия етаж в книжарница Orange на ул. „Граф Игнатиев“ 18.

[ + ]