fb
НовиниПо света

Катрин Ръндел взе наградата „Бейли Гифорд“ за биография на Джон Дън

1 мин.
Снимка: The Guardian

Книга, която твърди, че елизабетинският поет Джон Дън трябва да се нареди до Уилям Шекспир като литературен гений, спечели наградата „Бейли Гифорд“ за британска нехудожествена книга, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Автор на Super-Infinite: The Transformations of John Donne е британската писателка Катрин Ръндел.  На церемония в Лондон тя получи и 50 хиляди британски лири – финансовото изражение на отличието.

Според журналистката Каролайн Сандерсън, председател на журито, победителят е бил избран единодушно сред 362 конкуренти. 

Тя отбеляза, че Ръндел, която е автор и на няколко романа за деца, е написала „шедьовър за страст и убеждения“, който „те изпраща на пътешествие за открития“.

Според нея Джон Дън – най-известен четири века след смъртта си със стихотворение, което започва с „Никой човек не е остров“ – е „писател, може би велик колкото Шекспир, и автор, който всички трябва да четем заради това, което е написал за любовта, секса и смъртта“.

Сандерсън отбелязва, че Дън, който през годините е бил моряк, законодател и свещеник – е творец, който „разбира нашето … хаотично човечество. Той разбира колко суров е светът, но и красотата му.“
      
Наградата „Бейли Гифорд“ отличава англоезични книги по актуални събития, история, политика, наука, спорт, пътешествия, биографии, автобиографии и изкуства.

Миналата година британският приз бе спечелен от Патрик Радън Кийф за книгата „Империя на болка: Тайната история на династията Саклър“, разказваща за семейството, което помогна за избухването на опиоидната епидемия в САЩ.