fb
БългарияНовини

Катя Атанасова, Бистра Андреева и Ангелина Славова в разговор за романа „Бруклин“ в София

2 мин.

бруклинЕдин от най-красивите романи на Колм Тойбин „Бруклин ще бъде представен на литературна вечер, която обещава да съперничи по елегантност на самата книга. Събитието в столицата ще протече ​под формата на диалог между Катя Атанасова, литературен критик, журналист, автор на разкази и пиеси, и Бистра Андреева – преводач на книгата, носител на наградата за превод на Фондация „Елизабет Костова“ (2012). О​ткъси ​от българския превод ​ще ​прочете Ангелина Славова, актриса, която попива литературата с всички свои сетива.

Срещата започва в 19 часа на 8 юни (сряда) в +това.

Писането извира от тишината“, твърди Тойбин. Тишината звучи оглушително в неговите произведения, наситена ​е ​с послания​, които на големия екран са наистина красиво разказани, но тяхната стихия е словото​. Тойбин е писател на сдържаната емоция и умерения жест. Писател, който поставя на изпитание сетивността и наблюдателността на читателя​

Книгата, която вдъхновява изключително успешния едноименен филм, излезе на български с впечатляващата корица на Живко Петров и е част от проект на издателство ICU, обединяващ силни литературни интерпретации на тема път и дом.

​Роден на 30 май 1955 г.​ в Енискорти, Ирландия​​, Тойбин живее между Лос Анджелис и Дъблин, Ню Йорк и Манчестър. Преподава както в Колумбийския университет, така и в Университета на Манчестър, където наследява преподавателското място по творческо писане от Мартин Еймис.

Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Автор на романите „Маестрото“, „Разказът на нощта“, „Светлина в черната вода“, „Евангелие от Мария“, „Нора Уебстър“ и др. Сред нехудожествените​ му​ творби са книги за Барселона, за Дъблин и дъблинчани, за живота на хомосексуалния мъж от Оскар Уайлд до Педро Алмодовар, за писателите и техните семейства. Най-скорошният му труд е монография, посветена на американската поетеса Елизабет Бишъп.

Сред своите литературни кумири Тойбин поставя Хенри Джеймс, Джейн Остин, Джоузеф Конрад​.
Носител на редица престижни отличия, ​сред които четири номинации за Man Booker Prize​, две номинации и една награда IMPAC, Costa Novel Award и пр.

 

[ + ]