fb
Ревюта

„Каю“ идва на помощ на малки и големи

3 мин.

Съвсем наскоро от издателство „Кибеа“ публикуваха комплект книжки, подходящи за онези сладури, които тепърва опознават себе си, собствените си нужди и света, който ги заобикаля. До момента поредицата за бебока „Каю“ на Кристин Льорьо съдържа пет заглавия, всяко от които засяга основно умение или навик, непременно съпътстващ порастването на малките човечета.

Особено важна роля в детските издания имат илюстраторите. В случая те доста са се постарали да създадат красиви, но простички образи, с които да спечелят детското внимание. Още повече ми хареса, че при писането на тези първи книжни учители е взето под внимание мнението на няколко детски психолози. Най-малкото заради тяхната намеса смятам, че би било полезно да дадете шанс на поредицата да влезе в живота на вашето слънчице.

„Каю: Сбогом на пелените“ и „Каю: Време е за гърне“ застъпват основно темата за контрола на малчуганите върху червата и пикочния им мехур през деня и нощта. Тези две картинни приключения са на мода сред двугодишните или може би с една идея по-големите дечица. За същата възраст е и „Каю опитва нови храни“. Храненето и изграждането на някакво любопитство и възприемчивост към храната са основен мотив тук. Когато децата са на възраст между две и шест годинки пък започват да важат с пълна сила „Каю: Мия си зъбите сам“ и „Каю: Лека нощ!“. Първата ги учи колко е важно да си мият редовно зъбите, а втората – да имат спокоен нощен сън, когато останат сами в детската си стая. Все пак тепърва разцъфтяващото детско въображение би могло да предизвика много неприятни страхове, които да тормозят незаслужено и детето, и родителите му.

Илюстрациите ми се струват много подходящи и симпатични, но най-силно ми се иска да похваля самите книжни тела, заради наистина дебелите им (и в същото време приятно мекички) корици и солидните картонени страници. Поредицата за Каю е луксозно пременена и си струва похарчените пари. Всъщност цената ѝ е повече от добра за подобно качество. Отделните заглавия са достатъчно красиви, кратички, а и лесни за разбиране, че да могат мъниците да си изградят хубаво първо усещане за книгите – да ги възприемат като помощник, на когото могат да разчитат, и място, където да намерят приятели.

Знаете, че децата обичат винаги да са първи, да печелят и… бързат да пораснат. Когато имат пред себе си примера на картинното си приятелче Каю, те не след дълго ще започнат да му подражават. Що се отнася до родителите на момченцето, смятам, че те също са добър пример. Аз подкрепям тезата, че мъниците нямат нужда от излишно пришпорване и наказания, ако не са се справили със задачите на порасналите от първия (втория, десетия, двайсетия) път. Вярвам, че в тези моменти те изпитват най-голяма потребност да усещат любовта на възрастните, тяхното разбиране, търпение и грижи. А и няма какво да се лъжем – малко помощ би била повече от полезна и на нас, големите, за да сме адекватни в разнообразни моменти през първите годинки на нашите деца.

Ако все още имате някакви съмнения, можете да гледате и украинските детски филмчета за Каю, които открих в YouTube. Много са сладурски :)

Можете да вземете книгите от поредицата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!