fb
НовиниПо света

Кевин Брукс и Джон Класен спечелиха медалите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” за 2014 г.

2 мин.

carnegie_winner_2014Кевин Брукс и Джон Класен са носителите на престижните отличия „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” за 2014 г. Имената на победителите бяха обявени в Юникорн Тиътър в Лондон, а за първи път церемонията по награждаването беше предавана онлайн на живо.

Носителят на златен медал „Карнеги” за детска литература стана Кевин Брукс, който беше отличен за книгата си „The Bunker Diary”. Брукс е роден през 1959 г. в Англия, a най-популярните му книги са Lucas и iBoy.

greenaway_winner_2014Златния медал за илюстрация „Кейт Грийнауей” получи Джон Класен, който тази година освен с останалите петима номинирани се състезаваше и със самия себе си, тъй като участваше в краткия списък с две книги. Класен е роден в Канада, но живее в Съединените щати. Освен с писане и илюстриране на детски книги се занимава и с анимация. През 2013 г. печели медал „Калдекот” за илюстрациите на ‘This Is Not My Hat’, на която е и автор на текста.

„Да изследваш проблемите в рамките на безопасните граници на измисления свят на литературата всъщност дава възможност да създадеш едно важно място за размисъл. Това насърчава младите хора да обръщат внимание на своите чувства и да ги обсъждат. Мисля, че книгите за подрастващи, които се издават, много често са по-добре написани и много по-провокиращи дори от книгите за възрастни и носителите на тазгодишните медали не са изключение“, каза по време на церемонията председателката на журито Хелън Томпсън.

Наградата за детска литература „Андрю Карнеги” се връчва от 1936 г., а тази за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей” – от 1955 г., което ги прави едни от най-дългогодишните във Великобритания. Номинираните заглавия се избират от детските библиотекари, а златните отличия се връчват всяка година от CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Сред лауреатите са К. С. Луис (1956 г.) , Филип Пулман (1995 г.), Патрик Нес (2012 г.) и Нийл Геймън (2012 г.) при авторите, а при илюстраторите – Куентин Блейк (1980 г.), Хелън Купър (1996 и 1998 г.), Лорън Чайлд (2000 г.). Освен така желаните златни медали победителите получават и по 500 паунда под формата на книги, които да дарят на местната библиотека.