fb
@-книгиЕ-книги

Kindle ще работи с енергия от слънцето

2 мин.

Престоят на безлюден остров не е толкова плашеща перспектива, ако докато чакате да ви спасят, имате до себе си някои от любимите си книги. Това вече е напълно възможно благодарение на компанията SolarFocus, която създаде калъф за четеца на е-книги Kindle с вградени в него слънчева панел, акумулатор и лампа, съобщи 3e-news.net.

Устройството дебютира през изминалата седмица на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас CES 2012 и дори бе номинирано за наградата за дизайн и инженерни постижения.

Слънчевият панел на калъфа зарежда акумулатора на четеца, който автоматично започва да складира енергия във вградена батерия с капацитет 1500mAh. Достатъчно е да поставите джаджата на пряка слънчева светлина или дори на по-сенчесто място и след час е готова да ви служи вярно три дни. Пълното зареждане отнема едва 8 часа, след което можете да четете без прекъсване три месеца дори и да се намирате на едно от многото места по света без достъп до електричество. Това превръща Kindle в първото енергийно независимо устройство със сравнително голям дисплей.

В горната част на корицата е вградена изкачаща светодиодна лампа, която запазва тръпката от четенето до късно през нощта. LED лампата покрива цялата повърхност на устройството и може да работи без прекъсване цели 50 часа. Аксесоарът черпи енергия само от акумулатора на SolarKindle, като по този начин не се изтощава вградената в четеца батерия.

SolarKindle е вече на американския пазар на цена от $79. Подобен защитен калъф, но за модела със сензорен екран Kindle Touch, ще се появи през месец март. Класическите кожени подвързии пък продължават да се предлагат на старата цена от $60. „Символичната” надценка от 20 долара за слънчевия панел със сигурност ще изкуши много любители на електронните книги да станат енергийно независими.