fb
@-книгиЕ-книгиСпециални

Какво се случи с революцията на е-книгата?

4 мин.

Минаха 12 години, откакто Kindle се появи на сцената за първи път, и за няколко години стана ясно, че електронните четци не са отминаваща временна мода. В онзи момент експертите на деня уверено ни съобщиха, че в неясното и далечно бъдеще на 2020 г. ролята на печатните книги до голяма степен ще бъде сведена до декорация на рафтове и че всички ние ще имаме персонална джобна електронна библиотека.

Не се случи точно така. Всъщност електронните издания съставляват около 20% от продажбите на книги, като останалите се падат на традиционните печатни томове. Преди десетилетие очаквахме досега цифрите да са наобратно. Какво обаче стана? Всичко се свежда до два фактора: потребителско поведение и пари.

Поколението Z обича да чете книги

снимка: Pexels

Поколението Z са 20-и-няколкогодишните – те никога не са познавали света без интернет и социални мрежи. Бихте очаквали те да са тези, които поглъщат жадно електронни книги, но излиза, че това изобщо не е така.

Средностатистическият представител на поколението Z всеки ден прекарва часове пред монитора и не само заради Snapchat и Facebook. Даже когато става дума, например, за игра на карти (един от най-обичайните примери за офлайн прекарване на времето) или гледането на телевизия, екранът на смартфона се превръща в платформа, която потребителите избират. Но когато по-младите читатели искат да прочетат книга, те предпочитат на оставят техниката настрана и да го правят по старомодния начин.

Не е за вярване, но основните потребители на е-книги са техните родители, баби и дядовци. Поколението на бейби бума (родени между 1946 г. и 1964 г.) се влюби в електронните четци. Устройствата елиминират нуждата да излезеш и да отидеш до книжарницата, а въпросът за размера на шрифта вече не е релевантен, тъй като могат да увеличават страницата колкото си пожелаят.

Все пак, когато става дума за навиците за четене на поколението Z, има и още нещо. То беше определено като най-разумното досега във финансово отношение. Може да се обзаложите, че ако е-книгите бяха в ценово отношение по-изгодният вариант, щяха да го прегърнат горещо.

Ценовата война на Apple срещу Amazon

През 2010, когато предричахме революция на е-книгите, изглеждаше, че точно това ще се случи. Бестселърите обичайно се продаваха за 9,99 долара, когато еквивалентът им с твърди корици беше 25 долара или повече. Това направи първия Kindle осъществима инвестиция, въпреки цената му от 400 долара.

снимка: Freepik

Докато електронните четци набираха все по-голяма популярност, по-големите издатели започнаха да се чувстват некомфортно с това. Много от тях смятаха, че етикетът със стойност 9,99 обезценява книгите. По-лошо, мнозина заподозряха, че с цел да монополизира пазара, Amazon вероятно продава на загуба. Означаваше ли това, че след няколко години те ще започнат да извиват ръцете на своите доставчици?

Точно тогава Apple се включи в боя! Един конкурентен пазар трябваше да е нещо добро и Apple определиха 14,99 долара да бъде минималната цена. Нещата се усложниха, когато шестте най-големи издателства по онова време (Hachette, HarperCollins, Macmillan, Penguin, Simon & Schuster и Random House) подписаха договори с Apple при техните ценови планове. Така те принудиха Amazon или да отиграят топката, или да останат без е-книги за продаване.

Това доведе до антимонополни дела срещу издателите, водени с годни, и над 150 милиона долара неустойки. Но стандартът беше заложен. Цените на е-книгите сега се диктуват от „споразуменията в индустрията“ и Amazon са принудени да се придържат към тях.

Резултатът? Докато гигантът в онлайн търговията може да прави отстъпки на печатните книги колкото си иска, няма такава гъвкавост по отношение на е-книгите. Това е ситуация, която все още изглежда несъвършена и със сигурност ще бъде преразгледана в следващите години. Междувременно, е-книгите няма да изчезнат. Но също така изглежда, че времето на печатните издания далеч не е отминало.

Статията в оригинал е публикувана в Goodereader.

Снимка: Pixabay