fb
Ревюта

Ще бъдеш ли същият, когато небето се завърне?

4 мин.
Nebeto se zavarna Klara Sanches

Klara SanchesИспанската белетристика винаги ми е била слабост. Това беше и основната причина да посегна към нашумялата авторка Клара Санчес. Тя е носителка на най-старата литературна награда в Испания – „Надал“ за романа си „Това, което името ти крие“. Книгите й са издавани в стотици хиляди екземпляра и са преведени на множество езици в над 10 страни по света. През 2011 г. Санчес е удостоена и със Златния медал „Кастилия – Ла Манча“. През 2013 г. пък нейният роман „Небето се завърна“ (изд. „Colibri“) се сдоби с престижната награда „Планета“, която в стойностно изражение се нарежда непосредствено след Нобеловата награда. Именно за този неин роман ще си говорим днес.

Представете си, че случайна среща променя живота ви. Едно изречение преобръща света ви. Думи, които сриват небето над вас. Точно това се случва на Патрисия, испанска манекенка, чийто живот изглежда перфектен и захаросан. Докато пътува в самолета за Мадрид, странната и непозната жена до нея й казва, че някой желае смъртта й. Патрисия реагира с усмивка и пренебрежение към предупреждението на Вивиана. „Беше ми на устата да кажа на тази нещастница, че животът ми е чудесен и съм обградена от хора, които ме обичат.“ Патрисия се има за момиче с късмет. За скромните си 26 години тя е постигнала много в света на модата, достатъчно богата е и има прекрасен мъж до себе си. Та кой може да й желае злото?

Ала не след дълго блясъкът в ежедневието на манекенката започва да се пропуква. Лустрото, с което е белязан всеки неин ден, започва да бледнее. Сполетяват я поредица от странни злополуки, които на пръв поглед изглеждат чисто съвпадение, но може ли Патрисия да е сигурна, че всъщност някой не стои зад тях? Някой, който се опитва да я стресне или дори да я премахне от пътя си? Но кой би имал полза да се отърве от нея? Може би новата манекенка в агенцията, която я счита за конкуренция? Или пък собствената й сестра, която винаги малко й е завиждала за красотата и живота, който води? Санчес преминава през всеки един от образите в света на Патрисия, ловко заплитайки сюжета така, че до последно да се чудиш кой от всички тези хора може да иска манекенката мъртва.

Karla SanchesКогато смъртта чука на вратата ти, няма как да не направиш преоценка на съществуването си. Доскоро спокойна и удовлетворена от битието и постиженията си, сега Патрисия е станала тревожна и неспокойна. Тя отчаяно се вкопчва в пророчеството на Вивиана и започва да търси виновника за всички сполетели я беди. В опита си да го намери, Патрисия започва да разкрива някои болезнени истини както за самата себе си, така и за всички свои близки – за идеалния си приятел, когото обича лудо, за сестра си и родителите си, за началниците и колегите си в модната агенция. Постепенно Патрисия се убеждава, че животът й не е толкова чудесен, колкото изглежда на пръв поглед, а цената на успеха понякога е по-висока, отколкото ни се иска да платим.

„Небето се завърна“ е роман за онези тайни от света на богатите и известните, които много често остават скрити и незабелязани. Онези събития, емоции, които ни припомнят, че всички ние сме хора, имаме нужда от любов и подкрепа, стремим се към щастие и спокойствие, а страданието е еднакво болезнено за всеки от нас, независимо дали сме на върха или не. Санчес ни разкрива един свят, който по презумпция трябва да е носител на суета, блясък, успех, ала когато надникнем зад кулисите виждаме колко крехко и непостоянно може да бъде всичко това.

Авторката се справя изключително умело и с финес с изграждането на образите, техните тревоги и въжделения. Историята се разплита постепенно, плавно, завладяващо. Докато четеш в захлас, неусетно се замисляш за своя живот – за нещата, за които трябва да си благодарен, за хората, които придават смисъл на всеки твой ден. Забързани в стремежа си да преследваме своите мечти, често забравяме какво всъщност е истински важно и стойностно. Докато един ден не се озовем на прага да загубим всичко и не започнем да се борим небето отново да се завърне…