fb
Книги и киноСпециални

„Клетниците” на Юго става съвременен американски сериал

1 мин.

Класическият драматичен роман „Клетниците” на Виктор Юго се трансформира в съвременен сериал за малкия екран, този път в САЩ. Действието на новата ТВ поредица ще се развива в наши дни, а Жан Валжан от кмет и бивш каторжник в романа на френския писател, става адвокат с тъмно минало, съобщава Дневник, цитирайки американския сайт Deadline.

Сред множеството промени и модернизации, които ще претърпи познатата история на Юго, се предвижда промяна на имената на персонажите. Историята ще е базирана в САЩ, вместо във Франция. Конкурентът по всяка вероятност ще е моделиран според инспектор Жавер от оригиналната история. Зад продукцията стоят създателите на „Вероника Марс“ Греъм Норис и Роб Томас, а поредицата ще се излъчва по „Фокс“.

През 2000 г. френска телевизия излъчи минисериал от 4 части по романа, следвайки плътно сюжета му. В началото на тази година пък холивудският мюзикъл с участието на редица звезди, сред които Хю Джакмън, Ан Хатауей и Ръсел Кроу, взе 3 отличия Оскар и редица други награди.

Припомняме, че друг легендарен  персонаж – Шерлок Холмс на сър Антъни Конан Дойл, след пренасяне на действието в 21. век, постигна изключителен успех и е приет положително както от публиката, така и от критиката. Освен висок рейтинг продукцията на ВВC печели няколко награди БАФТА, както и номинации за Еми.

Надяваме се, че подобна съдба ще има и предстоящият сериал по романа „Клетниците” с подобаващо осъвременяване.