fb
Ревюта

Ася Колева разказва на най-малките кой прави книгите

2 мин.
Ревюта

Ася Колева разказва на най-малките кой прави книгите

2 мин.

"Книга как се прави" на Ася Колева-СтояноваКнигите, представи си, са едни такива… уж нищо и никакви, а успяват да увличат, да веселят или натъжават. Някои ги обичат, други предпочитат да ги държат надалеч от себе си, а трети непрекъснато роптаят колко са хубави и недостъпни…

От дълго време екипът на Detskiknigi.com планира да разкаже на малките читатели кой стои зад книгите. За щастие, същата идея хрумва и на Ася Колева, която умело разкрива тайните на книгоиздаването в „Книга как се прави“ (изд. Бяла лодка).

Историята зад шарената книжка с твърди корици е точно толкова интересна, колкото и самото й съдържание. Преди 10 години Ася Колева решава, че някой трябва да разкаже на децата как се появяват книгите. В изблик на ентусиазъм художничката рисува своя герой и черната му котка (тя определено ни е любима), прави скиците за бъдещия проект и… прибира рисунките в един шкаф. Преди няколко месеца случайно се сеща за своята идея и решава да я сбъдне. Така на бял свят излиза „Книга как се прави“, разказваща по увлекателен, много достъпен и магнитно-привлекателен начин кой стои зад шарените книжки, които държим в ръцете си.

Текстът на пръв поглед изглежда опростен, за да е подходящ за по-малките слушатели. Същевременно обаче думите така печелят интереса на по-големите, че книгата се превръща в четиво за цялото семейство. С обран изказ, напластяващ в съзнанието множество въпроси и мечти, авторката повежда читателя по пътя на своя герой – писателя, преминавайки през всички фази на създаването на книжните шедьоври. Никой по веригата не е пропуснат: ще се срещнете с издателя, редактора, илюстратора, дизайнера и дори с печатаря. Ще научите каква е ролята на всеки от тях и дори ще откриете как хората от различни кътчета на света могат да бъдат свързани с невидима нишка, изтъкана от писателя.

Илюстрациите в книгата са божествени – в тях няма да откриете напудрени и лустросани герои, а такива, които веднага ще заобичате. Черната котка е верен спътник на малкия герой на Ася и със сигурност ще ви плени, както се случи с нас. Вярваме, че ще се влюбите дори в червеното копче, което се мъдри на петата страница. :)

За финал ще си позволим да цитираме посланието на Ася Колева към читателите:

„На теб, който

искаш да станеш писател,

но не знаеш,

че всъщност вече си.“

Ревюто е публикувано за първи път на сайта Detskiknigi.com