fb
БългарияНовини

10 години Detskiknigi.com създава читатели

3 мин.

Вече 10 години сайтът Detskiknigi.com препоръчва точните книги за всяко дете и работи за доброто представяне на българските творци за деца у нас и по света. Екипът отчита над 4 000 публикации в сайта, които включват отзиви за книги, новини, любопитни статии и материали в подкрепа на родителите, специализирани кампании за насърчаване на четенето и представяне на автори.

„Всичко това води началото си от желанието на родител да въведе детето си в света на книгите. А до него застава един, и още един, и още един… За едно десетилетие екипът ни разви своята експертиза и с увереност препоръчваме точните книги за всяко дете. Следим внимателно заглавията, излизащи на български език. Четем задълбочено и се стремим да предлагаме възможно най-обективни препоръки, съобразени с изследванията за грамотността и с интересите, нуждите и уменията за четене на днешните деца – не само на нашите собствени, на вече четящите или на онези, живеещи в големите градове, а на всички“, каза основателят на сайта Detskiknigi.com Вал Стоева.

Detskiknigi.com съществува и благодарение на Александър Кръстев, който ни даде увереност, че можем да разказваме смело за детските книги, споделя още Вал Стоева.

В резултат на дългогодишната работа в непосредствен контакт с децата, техните родители, учители и библиотекари, екипът е убеден, че насърчаването на четенето не е детска игра и адаптира своите кампании и инициативи в отговор на детските нужди.

Първата от тях е Националната кампания „Читателска щафета”, в която се включиха над 7 000 щафетници, в периода 2012 до 2020 г., с прочетени повече от 15 000 книги. Вдъхновени от приказката „Пук“ на Валери Петров, от Detskiknigi.com дават началото и на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно”. В деветте издания на наградата бяха номинирани 953 заглавия, за които са получени почти 48 000 гласа от деца между 5 и 16 години. Днес имам над 60 активно действащи читателски клуба „Бисерче вълшебно“ с близо 2 500 деца.

„За тези 10 години се убедихме, че децата имат желание да четат, но възрастните често изпитват трудност да ги насърчават и подкрепят. Забелязахме, че повечето родителите искат децата им да четат, но често се чудят как да ги превърнат в читатели за цял живот. Затова фондация “Детски книги” издаде наръчника за родители “Да отгледаш читател” на британския експерт Алисън Дейвид“, припомниха създателите на сайта.

Приходите от продажбата ще позволят на екипа да дари поне 100 книги на българските библиотеки. През годините от името на Detskiknigi.com са дарени близо 10 000 книги на библиотеки и училища в страната. Част от тях са предоставени от българските издателства, а други са събрани в подкрепа на „Пътуващите сандъчета” по време на различни дарителски акции или закупени със средствата, които получават от кода с кауза DK19.

„Нито една мечта не може да се сбъдне от шепа хора. Затова сме щастливи, че през годините и чрез детските книги срещнахме вдъхновяващи и верни съмишленици, с които ръка за ръка насърчаваме четенето. Сред приятелите ни са най-активните и отдадени на децата библиотекари, учители в училища и детски градини, родители, психолози и педиатри, доброволци…“, казаха още от екипа.

Detskiknigi.com благодари на всички съмишленици и отправя покана към тях да се включат и в предстоящ проект, който ще обявят скоро.

[ + ]