fb
БългарияНовини

Легендите Тери Джоунс и Франко Неро ще гостуват на 19-то издание на София Филм Фест

3 мин.
sofia-film-fest

След вълненията около раздаването на Оскарите оставаме на филмова вълна, защото само след броени дни започва любимият ни месец март, който свързваме не само с мартенички и пролетно настроение, но и с ежегодния София Филм Фест. За 19-ти пореден път фестивалът ще срещне киноманиаците с големи имена и млади надежди на съвременното кино.

Официалното откриване е на 5 март с премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов „Досието Петров“ по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, а краят на международната програма ще бъде поставен на 15 март с прожекция на „Левиатан“ на руския режисьор Андрей Звягинцев, номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Фокус на фестивала тази година ще бъде грузинското кино. Ще си припомним любими класически филми на режисьорите Отар Йоселиани, Тенгиз Абуладзе и Елдар Шенгелая, а от най-новите заглавия ще бъдат представени „Младоженки” на Тинатин Каиришвили, „Мандарини” на Заза Урушадзе (с номинация за Оскар), „Не дишай” на Нино Киртадзе, „Царевичен остров” на Георгий Овашвили, както и две копродукции между Грузия, Франция и Великобритания.100-godini-bgkino

100-годишният юбилей на българското кино ще бъде отбелязан с две селекции: „10 класически български филма (до 1989)“  и „10 филма на новото българско кино (след 1990)“, подбрани от 10 утвърдени кинокритици.

В рубриката „Големите награди“ зрителите ще могат да видят филми, спечелили водещи награди на най-големите световни кинофестивали – „Зимен сън” („Златна палма” – Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, „Черен въглен, тънък лед” („Златна мечка” – Берлинале ’14) на Дяо Инан, „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” („Златен лъв” – Венеция ’14) на Рой Андершон и „Царевичен остров” („Кристален глобус” – Карлови Вари ’14) на Георги Овашвили.

Традиционните филмови награди на фестивала ще бъдат присъдени от международно жури с председател българският режисьор Стефан Командарев. София филм фест се присъединява към протеста на международната филмова общност, иницииран от Европейската Филмова Академия, и обяви за почетен член на журито украинският режисьор Олег Сенцов, който през май 2014 бе арестуван от федералните служби за сигурност на Руската федерация и все още е в затвора в Москва заради подкрепата си на протестите на Евромайдана и изразената позиция срещу анексирането на Крим.

terry-jonesСред тазгодишните гости на фестивала са известни имена като Тери Джоунс, Великобритания („Монти Пайтън“), режисьорът Паоло Консорти („„Децата на Маам”, световна премиера), актьорът Франко Неро („Джанго“), италианската режисьорка Аличе Рорвахер („Чудесата“, носител на Голямата награда на журито в Кан ’14).

София филм фест ще се проведе между 5 и 15 март с предварителни прожекции от 27 февруари  в Дома на киното и допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас и Варна. Пълната програма, както и информация за филмите и съпътстващите събития можете да намерите на сайта на фестивала.

Организатор на фестивала е Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз.