fb
Книги и кино

Книги и кино на София филм фест 2014

7 мин.

„…Защото в киното е възможно всичко. Дори да откриеш истинската любов и да останеш влюбен завинаги.“

– L’europeo, Любов като на кино, бр. 36

Международният София филм фест навърши пълнолетие с 18-тото си издание и традиционно ни кани да празнуваме седмото изкуство цял месец, настанени удобно в киносалоните. Днес е и откриването на Фестивала с българския филм „Съдилището“ на Стефан Командарев, който е познат на българската публика със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Филмовото матине ще продължи до края на месец март, когато дори най-големите книгомани ще искат да оставят книгата на нощното шкафче поне за два часа, докато са в киносалона.
Екипът на Аз чета обича киното не по-малко от книгите. Точно затова сме ви подготвили 10 книжни адаптации, които си струва да гледате по време на кино фестивала в Столицата.

1. Крадецът на книги/The Book Thief

Крадецът на книги“ по едноименния роман на Маркъс Зюсак е една от най-дългоочакваните филмови екранизации. Повечето от вас вероятно са изчели книгата и с леко недоверие биха отишли да изгледат филмова адаптация поради големия риск от разочарование. Въпреки това, режисьорът на лентата Брайън Пърсивал се е заел с нелеката задача да оправдае високите очаквания на публиката спрямо това заглавие. Самата история пък разказва за малката Лизел (Софи Нелис), която е изпратена да живее в приемно семейството в Германия по време на Втората Световна война. Приемните й родителите, в ролите на Джефри Ръш и Емили Уотсън, укриват момче от еврейски произход. По време на престоя му в тяхното мазе, Лизел му чете книги, които е откраднала. Връзката им става все по-силна, но жестокостта на времето, в което живеят се опитва да скъса и последната страница от тяхната история.

Ревю за книгата в „Аз чета“ може да прочетете от Мила Ташева.

Вижте и трейлъра на филма:

2. Краят на омагьосания кръг/The Broken Circle Breakdown 

Краят на омагьосания кръг“ е белгийско-холандска ко-продукция, режисирана от Феликс ван Хрунинген, по пиесата на Йохан Хелденберг и Мике Добелс. Преди да стигне до програмата на София филм фест минава през редица международни кинофестивали, печелейки редица награди. Филмът имаше номинация и за Оскар.

Историята описва бурната и страстна любов между банджо музикантът Дидие и Елиз, която има студио за татуировки. Не след дълго им се ражда дъщеричка, която се разболява тежко. Това събитие поставя пред огромно изпитание тяхното семейство и различията, които имат помежду си. Тъжна история за любов, с много музика и силни емоции.

Чуйте и една от песните в саундтрака на филма, който е наистина страхотен:

3. Ромео и Жулиета/Romeo and Juliet

Едно от произведенията на Шекспир, които са адаптирани най-често за кино и телевизия е „Ромео и Жулиета“. Тази адаптация обаче е малко по-различна.

romeo i julieta

Ромео и Жулиета“ е единствената заснета на живо постановка в лондонския театър Globe. Да, същият Шекспиров театър Globe, който идва в България за родния София филм фест, благодарение на магията на киното. Режисьорът Доминик Дромгул придава един нов и свеж прочит на Шекспировата трагедия, избирайки почти тийнеджъри да се превъплатят в главните роли, а в допълнение Ромео е чернокож. Почти нямаме съмнение, че пиесата си заслужава, но все пак бихме проверили и лично.

4. Последната любов на г-н Морган/Mr. Morgan’s Last Love  

Последната любов на г-н Морган“ е адаптация по романа „La Douceur assassine” на Франсоаз Дорнер. Вероятно скоро няма да можем да прочетем книжния вариант на български език (а може и да грешим), затова пък филмът е тук.

Сюжетът разказва за живота на професор по философия след смъртта на жена му и срещата му с по-младата Полин. История за истинското приятелство, хубавите разходки, обяда в парка и всички онези малки неща, които ни изпълват. За смисъла след като загубим смисъла. Необикновената история между двамата е нещо повече и със сигурно топли душата. Краят може и да е предвидим, но пътуването не е ли по-важно?

5. Мандела – дългият път към свободата/Mandela: Long Walk to Freedom

Идрис Елба изиграва ролята на един от най-значимите автобиографични филми на годината – този за живота на Нелсън Мандела. Филмовата адаптация е базирана именно на автобиографичната книга на Мандела. Няколко месеца след смъртта на една от най-вдъхновяващите личности на ХХ век, след много силната филмова адаптация на друга популярна книга за Мандела – „Invictus“ и още няколко биографични филми, очакванията ни са наистина високи. А U2 с Ordinary Love от саундтрака  на филма само ни теглят още по-силно към кино салоните и фестивала.

6. Голямата тетрадка/The Notebook

Голямата тетрадка“ на унгарския режисьор Янош Сас е филм по едноименния роман на Агота Кристоф. Лентата разказва историята на двама братя близнаци, които в края на Втората световна война живеят при баба си, която наричат „Вещицата“. Всичко, което преживяват те записват в една тетрадка, която е техният начин да оцелеят. Самият Сас казва за филма: „„Голямата тетрадка” е военен филм без война, история за невинни, но жестоки деца, неподвластни на никакъв морал…

7. Дърво без корен/Tree without a root 

„Дърво без корен“ е едно от заглавията на късометражната програма на фестивала. Българско. Създаден по едноименния разказ на Николай Хайтов, филмът се фокусира върху темите за миграцията и остаряването. Теми, които са повече от актуални и днес, години след написването на „дивия разказ“.

8. Дубровски/Dubrovskiy

Колко актуален е Пушкин в съвремието, в съвременна Русия? Режисьорите Кирил Михановски и Александър Вратанов ни предлагат една съвременна интерпретация на класическата творба на Пушкин „Дубровски“. Сюжетът разказва за историята между Владимир – преуспяващ банкер и Маша – прилежна и възпитана ученичка, чиято връзка кара бащите на двамата да предизвикат драма, точно като в романа на Пушкин.

9. Трудно е да бъдеш Бог/Hard to be a God

Оставаме на руска вълна и с „Трудно е да бъдеш Бог“ по повестта на Аркадий и Борис Стругацки. Творбата на двамата братя е създадена точно преди половин век, а в кината се появава половин година след смъртта на режисьора Алексей Герман.

Очакванията към черно-белия филм са повече от големи. Само ще Ви припомним, че коментарът на Умберто Еко за него е „Приятно пътешествие в Ада. В сравнение с Герман филмите на Куентин Тарантино са анимации от „Уолт Дисни„.

Вижте и фрагмент от филма:

10. Земята на Сароян/Saroyanland

Земята на Сароян“ е последният ни бонус избор от кино-книжната програма на СФФ. Филмът не е екранизация на роман, но разказва за известния писател Уилям Сароян, а самият сценарий включва „интервюта, възстановки на историите на Сароян и негови цитати. Повтаряйки пътешествието му 40 години по-късно, зрителите се запознават с човек, който тръгва по стъпките на предците си и в крайна сметка намира себе си.“

Цялата програма на фестивала може да разгледате тук. Освен това, по повод най-големия кинофестивал в България, изд. Колибри предоставят всички книги от Библиотека „Амаркорд“ с 30% отстъпка. Защото киното не е само в киносалоните, а и в нашите библиотеки.