fb
БългарияНовини

Книги от български автори са победители в три от четирите категории на наградата „Бисерче вълшебно“

2 мин.

biserche logo Юлия Спиридонова – Юлка („Бъди ми приятел“), Неделчо Богданов („Българ 2: Лабиринтът на времето“) и Емил Конрад („Нещата, на които не ни учат в училище”) спечелиха убедително гласовете на детското жури в съответните категории „Откриватели“ – от 6 до 8 години, „Майстори“ – от 12 до 15 години, и категорията „Иноватори“. Победител в категорията „Мечтатели“ ( 9-11 години) стана „Наследниците: Островът на изгубените” на Мелиса де ла Круз (изд. “Егмонт”).  Резултатите от гласуването, което продължи от 9 февруари до 17 април, бяха обявени на 22 април в арт-пространството „Фабрика 126“.

Сред подгласниците на победителите бяха книги като „Детето на Грузулака“ от Джулия Доналдсън, „Малката Голяма Божана и тайните“ от Божана Апостолова, „Царството на Кенсуке“ от Майкъл Морпурго.

Финалът на кампанията „Бисерче вълшебно“ ще бъде отбелязан с голям книжен празник на 26 април от 13 часа в Силистра – градът с най-много гласували деца в последните две издания на наградата. Малките и големи любители на книгите ще се забавляват с много игри и томболи с награди. По време на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури, които ще получат специални награди от организаторите – 2 таблета и 10 комплекти с книги.

Повече подробности за гласуването можете да научите на сайта „Детски книги“.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 г. се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са “Детски Дневник”,  Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.