fb
БългарияНовини

“Читатели четат поезия” – едно предизвикателство за поети и читатели

3 мин.
Ivan Landzhev Vladislav Hristov

Четенето винаги е специално. Това е времето, когато оставаме сами с текста, потапяме се в него и го преживяваме, лично и по своему. Когато обаче четем на глас, споделяме цялото преживяване на текста с другите, затова и предизвикателството е много по-голямо.

Подходяща възможност да предизвикате себе си с четене е първото издание на ателие “Читатели четат поезия”, където освен че ще четете поезия, ще може да го направите пред поетите, които са я писали. Събитието ще се случи на 1 юли 2014 от 19.30 ч. в бар Ателието (ул. Цар Самуил 50) в София с медийната подкрепа на „Аз чета“.

Nie spored mansardata Ivan LandzhevПоетите в първото ателие ще са Иван Ланджев (“Ние според мансардата”) и Владислав Христов (“Фи”), а предизвикателството ще протече в три части:

В началото: На случаен принцип читателите избират стихотворение от двете книги и четат пред публиката. Ако желаещите да се включат са много, групират се по двойки и сами решават как да четат (тук организаторите дават пълна свобода от стандартно редуване до малък пърформанс).

В средата: Читателите са разделени на две групи. Пред всеки има различно стихотворение. След това се избира 1 стих/1 ред/1 абзац и се записва на отделен лист. Прави се размяна на листовете със стихове. Чете се от следващото стихотворение, избира се отново 1 стих/1 ред/1 абзац и така, докато първото стихотворение се върне до „притежателя си”. На белия лист вече всеки е получил нов текст.

В края: Четат се всички нови текстове.

Хубавото на това събитие е, че дори и след “края” има какво да видите – коментари, споделяния, разговори и още – музика и танци до полунощ.

Организатор на цялата тази нестандартна поетична вечер е Петрана Петрова, която е нашият редактор “Поезия” в “Аз чета”.

fi-vladislav-hristovПоезията е моя лична кауза, осъзната в процеса на писане за сайта „Аз чета“. Да се чете повече поезия, да се разпространява, да се формира вкус, да се говори за поезия. Особено за съвременната българска поезия. Четенето на поезия се отглежда е личното ми убеждение.”, споделя своята мотивация Петрана. И допълва “Читателите на поезия са невидими, често дори не говорят за това, за да не ги провъзгласят за маргинали, понеже четат поезия. Скрити от присмеха. С това читателско ателие извеждаме нагласата и необходимостта от четене на поезия във видимо културно и социално пространство. За да може да диалогизираме помежду си, да въздействаме на вкуса си, да го моделираме.”

Аз чета” е медиен партньор на събитието, а за всички читатели и слушатели домакините от “Ателието” са подготвили страхотно лятно меню.

Може да се присъедините към фейсбук събитието ТУК

Прочетете още ревютата на стихосбирките на Иван Ланджев “Ние според мансардата” и Владислав Христов “Фи” в “Аз чета”.

Не пропускайте да прочетете и интервюто на Петрана с Иван Ланджев.

*снимка: Румяна Велева