fb
Книжарници "Хермес" препоръчват...Специални

Книжарници „Хермес“ препоръчват… „Подаряваш ми звезди“ от Джоджо Мойс

4 мин.
Advertorial
Книжарница „Хермес“ – Варна

Британската писателка Джоджо Мойс спечели сърцата на българските читатели със завладяващата трилогия за Луиза Кларк. За популярността на авторката допринася и екранизацията на първата книга – „Аз преди теб“. Така Джоджо Мойс се превръща в една от най-обичаните писателки у нас, а книгите ѝ са чакани с нетърпение от хиляди читатели.

Въпреки популярността, която добива с трогателната и необичайна любовна история, Джоджо Мойс показва завидно майсторство като автор на исторически романи. Историите ѝ пресъздават автентичната атмосфера на епохата, така че читателят да може да усети и преживее съдбите на героите възможно най-истински.

Най-новата книга на Джоджо – „Подаряваш ми звезди“, вече е при своите читатели и безспорно е най-търсената книга за месец юли в книжарници „Хермес“. Историята на Алис Райт и смелите пътуващи библиотекарки е истинско вдъхновение за всеки книжар и всеки ценител на литературата.

Как от Голямата депресия се ражда надеждата

През 1933 г. безработицата в Апалачите е достигнала 40%, в цяла Америка мини и фабрики затварят, милиони хора остават без работа и Голямата депресия се задълбочава. В тези тежки времена книгите се превръщат в спасение за родители и деца – още повече за живеещите в отдалечени, бедни или планински райони. Така се ражда идеята за „пътуващите библиотекари“ – най-често жени, които разнасят книги и списания и до най-откъснатите местности.

Пътешествието на книгите започва

През 1934 г. започват първите обиколки на пътуващите библиотекарки. Те преминават по 160–200 километра седмично на кон и разнасят книги до отдалечени села, а често дори до високопланински хижи, чиито обитатели с месеци нямат други посетители. Най-популярни са детските книги и илюстрованите издания, защото голяма част от хората са неграмотни и разчитат на своите деца да им помагат с четенето.

Книгите, които сплотяват общността

Книжарница „Хермес“ – Пазарджик

Почти всички заглавия са събрани като дарения, а често се случва читателите да дават и малкото пари, с които разполагат, в подкрепа на каузата. Библиотекарите, от своя страна, прибягват до различни методи, за да предпазят изданията при превоза и от бързо износване. Превръщат стари коледни картички в книгоразделители, за да не се налага читателите да прегъват страниците. А когато някое издание започне да се разпада, те събират все още годните страници в папки и им дават нов живот.

В началото библиотекарките срещат силно недоверие сред неграмотните и консервативни жители. Постепенно обаче, благодарение на различни интересни подходи, успяват да спечелят подкрепа и съмишленици, а деца и родители очакват посещенията им с нетърпение.

„Подаряваш ми звезди“ – една история за приятелство, любов и книги

Главната героиня в романа – Алис Райт, се задушава от скучното си всекидневие в Англия. Затова импулсивно приема предложението за брак на привлекателния американец Бенет ван Клийв, който освен ръката си, ѝ предлага нов живот отвъд океана.

В разгара на Голямата депресия Алис създава семейство под зоркия поглед на властния си и арогантен свекър, който има свои представи как трябва да се държи една млада съпруга. Така новият ѝ живот в консервативното градче в Кентъки се оказва още по-самотен и отпреди.

Докато не среща Марджъри О’Хеър. Марджъри е дръзка, самоуверена и не се нуждае от помощта на мъжете, за да се справя с живота. Тя се впуска без колебание в мисията на пътуващите библиотекарки, а заедно с Алис и другите им съмишленички преоткриват свободата, приятелството и любовта.

Книжарница "Хермес" - Стара Загора
Книжарница „Хермес“ – Стара Загора

Мисията на книжарите и библиотекарите – да преоткриват нови светове за своите читатели

Подаряваш ми звезди“ е смела и вълнуваща история за усилията в името на общата кауза и силата на духа. Но преди всичко това е книга за книгите и тяхната неподправена магия, която дори в най-тъмните времена съумява да разпали пламъка на познанието. А това е малка стъпка към създаването на един по-добър свят.

Пътуващите библиотекарки ни показват, че може да донесеш радост и надежда без материални богатства. Мисията на книжарите може и да не изглежда така героична, както опасното приключение из американската пустош, но в същината си нищо не се е променило.

Да преоткриваш нови светове за своите читатели, никак не е лесно, особено днес, когато си мислим, че знаем всичко. И все пак да си книжар, е призвание. А истински влюбените в професията си продължават да са посланици на историите, които ни правят по-добри хора.