fb
Книжарници "Хермес" препоръчват...Специални

Книжарници „Хермес“ препоръчват 10 вдъхновяващи книги

6 мин.
Advertorial

В началото на годината търсим вдъхновение и правим планове за предстоящите месеци. В стремежа си да бъдем по-добри, дейни и продуктивни, понякога може да изгубим представа кое е истински важно и какво искаме да постигнем. В такива моменти правилният съвет може да е от помощ, както и да даде насока на плановете ни.

Затова от книжарници „Хермес“ ви представяме 10 вдъхновяващи четива, с които да започнете годината си и които могат да ви помогнат да начертаете бъдещите си планове.

„Атомни навици“, Джеймс Клиър

„Атомни навици“ предлага доказана стратегия за успех. Независимо дали сте лидер, който иска най-доброто за екипа си, атлет, който се готви за състезание, или просто човек, който не може да откаже цигарите, да свали някой килограм или да намали стреса в живота си – тази книга ще ви помогне да постигнете целите си стъпка по стъпка.

„Винаги има решение“, Мари Форлео

Завършила корпоративни финанси, Мари напуска работата си на Нюйоркската фондова борса, за да преследва мечтите си. Днес 45-годишната авторка е собственик на медийна империя, която включва телевизионно шоу с над 53 милиона гледания, подкаст с повече от 13 милиона тегления и обучителна програма B-School, която е помогнала на повече от 65 000 души да се реализират професионално.
Мари споделя житейската философия, която я прави толкова успешна, в книгата „Винаги има решение“, която дни след излизането си оглавява класацията за книги на „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в международен бестселър, преведен на 29 езика.

„Креативност“, Михай Чиксентмихай

След като теорията за състоянието на поток намира широк отзвук в научните среди по цял свят, Михай Чиксентмихай представя анализ на изследването си на креативността. Според него в процеса на създаването на нова идея или продукт неминуемо се забелязват условията за поток. Книгата се основава върху интервюта с видни представители от различни сфери на живота.

„Всичко е прецакано. Книга за надеждата“, Марк Менсън

Никога досега хората не са живели толкова добре: световната икономика процъфтява, образованието и здравните грижи стават все по-достъпни, масовото потребление на луксозни стоки бележи небивал растеж. В същото време се отчитат рекордни нива на неудовлетворение от живота, депресия и самоубийства. В този свят, където всичко изглежда прецакано, може ли да се надяваме на нещо добро?

Още по-провокативен и безкомпромисен, Марк Менсън анализира кризите на съвременното общество и дава необичайно предложение за преодоляването им.

„Твоето его е врагът“, Райън Холидей

В „Твоето его е врагът“ Райън Холидей черпи от мъдростта на древни мислители, от историята на войната, спорта, бизнеса, литературата и шоубизнеса, за да докаже, че няма по-голяма пречка пред успеха от човешкото его. Тази книга съдържа неудобни истини. Тайната на успеха не е това, което хиляди съвременни гурута и звезди проповядват. Не – Вселената не се върти около нас и колкото и специални, талантливи и умни да сме, колкото и да вярваме и да желаем успеха, той може да ни подмине или пък да ни споходи за кратко и след това да ни срине напълно, ако не сме нащрек.

„Клуб 5 сутринта“, Робин Шарма

Робин Шарма е световно уважаван хуманист и е считан за един от най-добрите консултанти по лидерство и лично оптимизиране. Сред клиентите му са прочути милиардери, спортни суперзвезди и много компании от списъка на сп. Fortune. Бестселърите му, достигнали №1 в световните класации, като „Монахът, който продаде своето ферари“, „Наръчник по величие“ и „Лидерът, който нямаше титла“, са преведени на 92 езика, което го прави един от най-четените съвременни писатели.

„Клуб 5 сутринта“ е удивителната история на две обикновени човешки същества, които се стремят към повече продуктивност, успех и спокойствие в тази епоха на дигитални развлечения и смазваща сложност.

„Безграничният потенциал“, Джим Куик

Изпитвате трудност да учите, както и да прочетете купчината книги на нощното си шкафче? Просто искате да сте по-ефективни във всичко? Ако можете да си пожелаете едно решение за тези проблеми, какво щеше да е то? Да се научите да учите – това е първата и основна суперсила, нали? Вашият персонален мозъчен треньор Джим Куик е тук!

Докато четете тази книга, ще:

  • преобърнете мисловните си нагласи – защото мозъкът ви е суперкомпютър, а мислите ви са програмният му код;
  • възпламените мотивацията си – като си изясните каква е вашата страст, какви са целите ви и как да насочвате енергията си устойчиво;
  • приложите множество методи за фокусиране, запомняне, скоростно четене и ефективно учене – понеже ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно правят възможно всичко останало.

„Очаровайте околните“, Ванеса ван Едуардс

Ако се чувствате неловко на светски събития и се стеснявате да започнете разговор, не сте единствени. Авторката на тази книга – Ванеса ван Едуардс, също е изпитвала подобни трудности, но решава да ги преодолее. След години изследване на принципите на общуването тя споделя гарантирано ефикасни съвети и малки хитринки как да усъвършенстваме комуникативните си умения в личен и професионален план. Наръчникът представя напълно нов подход в установяването и поддържането на социални контакти, като съчетава практическа насоченост и основана на научни изследвания информация.

„Лидерите винаги обядват последни“, Саймън Синек

Саймън Синек е непоколебим оптимист. Той е известен мотивационен и маркетингов консултант и един от най-популярните TED лектори. TED лекцията му за вдъхновяващото лидерство е с над 40 милиона гледания. Идеите от нея са залегнали и в настоящата книга. Синек обръща специално внимание на поколението на милениалите, като показва силните и слабите им страни и предлага наръчник как да общуваме с тях и как да ги водим.

„Истини и митове за успеха“, Ерик Баркър

Автор на популярен блог за личностно развитие и общуване, Ерик Баркър споделя с хилядите си последователи практически съвети, основани на научни данни. Написана с прекрасно чувство за хумор, което прави и най-сухите факти да звучат забавно, и пълна с мъдри прозрения от реални ситуации, тази книга дава изненадващи отговори на въпроси като:

  • защо отличниците рядко стават милионери;
  • кой е начинът да получиш повишение: трудолюбието или подмазването;
  • какво можем да научим за доверието от бандитите и пиратите;
  • кое е по-важното – какво знаеш или кого познаваш;
  • как да постигнем баланс между работата и личния живот, възползвайки се от стратегията на Чингис хан и грешките на Айнщайн.

Независимо дали се опитвате да придобиете полезни навици, или търсите начин да реализирате креативността си, в тези книги ще откриете подкрепа и съвет, поднесени по интригуващ и дори забавен начин.