fb
Ревюта

Книжни мъдрости и „Цитати от любими книги“

2 мин.
tsitati-ot-lyubimi-knigi

tsitati-ot-lyubimi-knigi„Има по-лоши престъпления от това да гориш книги. Едно от тях е да не ги четеш.“

Рей Бредбъри

Вярвам, че всеки, който обича да чете книги, не веднъж си е отбелязвал прилежно по един или друг начин някой хубав цитат. Дали ще го подчертае в самата книга, дали ще прегъне страничката, ще отбележи с цветно листче, ще препише цитата на телефона си или пък в специален тефтер, но думите, които са го трогнали като читател, ще останат все някъде запазени.

А ако някой се е постарал да събере накуп такива любими цитати за теб, можеш само да си благодарен. Христина Мираз прави точно това – тя подбира любимите на читателите цитати сред 150 от най-продаваните книги и най-четените съвременни заглавия. Така се ражда сборникът „Цитати от любими книги“ (изд. „Апостроф“).

След чудесния предговор от Розмари Уркико, която ни разкрива защо е „важно да си намериш момиче, което да чете“, сборникът стартира с цитати за книгите, четенето и литературата. Следват старателно подбрани и грижливо категоризирани цитати за любовта, верността и ревността, децата и възрастните, доброто и злото, живота, приятелството, истината и лъжата, щастието и нещастието, хората и човешката същност… Любима част ми остават цитатите за „книгите в книгите“, но подчертах много и от всички останали. :)

Като цяло, видях доста цитати, които лично съм отбелязвала във времето, но няма да скрия, ако кажа, че Паулу Коелю и „Любовта трае три години“ на Фредерик Бегбеде ми дойдоха малко в повече. Прочетох и цитати, които окончателно ме доубедиха коя книга няма да си купя и да чета (визирам „Петдесет нюанса сиво“, да ме прощават всички верни почитатели на Е.Л.Джеймс), но имаше и такива, които затвърдиха мнението ми за следваща книжна покупка – „Човек на име Уве“ на Фредрик Бакман. 

Това, което най-много ми хареса в сборника, е, че наред с цитати от вечни заглавия като „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин или „Мадам Бовари“ на Гюстав Флобер, има и такива от съвременни български романи като „Гръцко кафе“ на Катерина Хапсали, „Сексът и комунизмът“ на Милена Фучеджиева„18% сиво“ на Захари Карабашлиев.

И понеже 150 книги са малко, а любимите ни книги – още повече, създателите предвидливо са оставили последните страници празни, за да може всеки да запише там своите любими цитати. Като добавим прекрасното оформление на книгата, закачливите илюстрации и чудесната цена от 5.99 лв., „Цитати от любими книги“ безспорно е идеалният подарък за всеки любител на думите и ценител на литературата.

[ + ]