fb
НовиниПо света

Колекционерско издание на „Госпожа Далауей“ разкрива оригиналните записки на Вирджиния Улф

1 мин.

Ръчно изписаните тетрадки на Вирджиния Улф, на чиито страници тя създава романа „Госпожа Далауей“, ще бъдат публикувани за първи път като факсимилета от парижкото издателство SP Booksсъобщава The Bookseller.

Черновата на култовата творба е написана между юни 1923 г. и октомври 1924 г. Тя разкрива огромен брой редакторски промени, пренаписани пасажи и поправки, включително и първоначалния замисъл на Улф героинята ѝ да извърши самоубийство. Ръкописът също така включва алтернативно въведение, в което са описани камбаните и църквите на Уестминстър. Във втората тетрадка то е заменено с прословутата реплика: „Мисис Далауей каза, че сама ще отиде за цветята“.

Първоначалният увод на „Госпожа Далауей (снимка: Independent.ie)

Бележките разкриват колебанието на Улф на кое заглавие да се спре – това, с което романът е познат днес, или оригиналното „Часовете“, използвано впоследствие от Майкъл Кънингам за едноименния му роман, вдъхновен от „Госпожа Далауей“.

Знаменитото пурпурно мастило на Улф, бележките в белите полета, отброяваните думи и личните записки за другите ѝ есета намират място в колекционерското издание, което излиза през юни в лимитиран тираж от 1000 екземпляра на цена от 180 лири. То също така съдържа есета от видната изследователка на Улф Хелън Усоу, както и от самия Майкъл Кънингам.

Според издателството тетрадките показват как оригиналният замисъл, обхващащ столицата след Първата световна война, се превръща в сюжет, проследяващ паралелно животите на Клариса и Септимъс.

Снимка на публикацията: Farm Week

[ + ]