fb
НовиниПо света

Колийн Хувър заема 6 от 10 места за най-продавани книги през 2022 г.

3 мин.

Авторката на романтични янг адълт романи Колийн Хувър е написала шест от 10-те най-продавани книги за 2022 г., съобщава Forbes, позовавайки се на данни от компанията за пазарни проучвания NPD BookScan.

8,6 милиона. Това е броят на печатните книги, които Хувър е продала до октомври – повече от Библията – според New York Times.
Тя е продала повече книги през 2022 г. от д-р Сюс и повече от Джеймс Патерсън и Джон Гришам взети заедно, според Times.

Въпреки всеотдайната ѝ фен база (която нарича себе си „CoHort“) и огромното влияние на читателите в TikTok, критиките към романите на Хувър не отсъстват.

„Има нещо наивно във вярата, че травмата автоматично прави човек интересен или дълбок, но Хувър се нуждае от много повече, за да може нейните герои да изглеждат повече от обикновени“, пише критикът на Slate Лора Милър. Други публикации, като New York Times Book Review и The New Yorker, до голяма степен пренебрегват нейните творби.

Хувър публикува самостоятелно първата си книга Slammed през 2012 г., която влезе в списъка на бестселърите на New York Times. На българския пазар книгата се появява през 2019 г. под заглавието „Любов в стихове“ (изд. „Ибис“). Нейните романи често са смесица от романтика и драматични сюжетни обрати.

43-годишната авторка е издала 24 романа от началото на писателската си кариера, включително два тази година. Към октомври Никога повече“ (It Ends With Us) е продаден в 4 милиона копия. Хувър беше наречена „кралицата на BookTok“ от Slate.

Миналата година пазарът на книги в САЩ е нараснал с 9% в сравнение с 2020 г., а анализатор каза пред Forbes, че BookTok „определено е бил фактор“ за скока на показателите. Самата Хувър има 1,1 милиона последователи в TikTok, а хаштагът #colleenhoover има над 3 милиарда последователи в приложението. Хувър е номер 1 най-следван автор и в Goodreads.

Според Times, Хувър има договор за издаване на още шест нови книги през следващите пет години чрез издателите Hachette, Simon & Schuster и Amazon Publishing.

НАЙ-ПРОДАВАНИТЕ КНИГИ ЗА 2022 Г. ДОСЕГА

„Никога повече“ от Колийн Хувър

„Верити“ от Колийн Хувър

„Където пеят раците“ – Дилия Оуенс

„Всичко започва с нас“ от Колийн Хувър

Жестока любов“ от Колийн Хувър

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ от Тейлър Дженкинс Рийд

Споменът за него“ от Колийн Хувър

„Атомни навици“ от Джеймс Клиър

„Девети ноември“ от Колийн Хувър

„Много гладната гъсеница“ от Ерик Карл


Не пропускайте да прочете ревютата на Мартина Ламбова за „Никога повече“ и „Верити“, на Ива Иванова за „Жестока любов“, Преслава Колева за „Девети ноември“.


Книгите на Колийн Хувър можете да поръчате от Ozone.bg с 5% отстъпка с код azcheta22q4.