fb
Ревюта

„Девети ноември“ – красива любовна история за преодоляването на белезите

3 мин.
deveti noemvri

deveti noemvri„Девети ноември“ (изд. „Ибис“) стъпва върху вече експлоатирана тема, но както много други романи на Колийн Хувър майсторски се разгръща и отново успява да изненада читателя с неочаквани обрати.

Фалън и Бен се срещат на девети ноември и между двамата се появява онази химия, която означава само едно – любов от пръв поглед. Уви, това е последния ден на Фалън в Лос Анджелис – на следващия тя заминава за Ню Йорк в търсене на нова посока в живота си.

Преди това обаче тя и Бен се разбират да се срещат на същия ден и на същото място в продължение на пет години. През останалото време няма да поддържат контакт по никакъв начин – нито чрез телефон, нито чрез социалните мрежи, нищо. Разбира се, правят го само заради писателския проект на Бен (какво ли не измисля понякога човек, за да оправдае простото желание да види любимия си).

Една година по-късно двамата отново се срещат и прекарват прекрасен ден, но Фалън заминава според уговорката. Съдбата обаче има други намерения и разбърква предначертания план на младите влюбени. Следва поредица от обрати, които не очаквах. Колийн Хувър успя да ме изненада доста пъти, докато завърша историята.

Идеята за един специален ден в годината вече е използвана в други романи и филми, но Хувър само стъпва върху нея. Авторката създава от клишето съвсем нова, динамична и интересна история, в която нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Обещавам ви наистина много неочаквани моменти.

Един от елементите на романа, които ме впечатлиха, е образът на Фалън. Героинята извървява дълъг път, докато постигне вътрешна хармония. Един пожар я е оставил цялата в белези и е разрушил изгряващата й кариера в киното. По-лошото е, че цялото й самочувствие е сринато и в резултат тя се крие зад дрехите си.

Нямам представа как Колийн Хувър е успяла да вникне така добре в персонажа, но като човек, който има белег от изгаряне, много добре знам колко е трудно да превъзмогнеш травмата. Отнема дълго време да се погледнеш в огледалото и да приемеш себе си напълно – с всичко красиво и не толкова красиво.

Централна тема в романа е именно тази за белезите – видимите и невидимите. Докато при Фалън те са повече от очебийни, при Бен са скрити дълбоко в душата му, но също са дали своя отпечатък върху личността му.

Едно от нещата, които винаги се старая да си напомням, е това, че всеки човек има белези – промълвява тя. – И много от тях са по-страшни от моите. Единствената разлика е, че моите са видими, а на повечето хора не са.

Още един чудесен детайл – на страниците на романа за кратко се появяват Майлс и Тейт от „Жестока любов“. Гарантирам ви, че е страхотна тръпка отново да се сблъскаш със старите си любимци.

Ако търсите романтична и красива любовна история, то няма да сбъркате с „Девети ноември“. Всъщност, която и книга от Колийн Хувър да изберете, ви очаква шеметно пътешествие. А ако се колебаете към коя да посегнете, изберете според настроението си, както правя аз.

Още ревюта за романа ще намерите при Хриси в „Hrisilandia“„Book mouse“, „Book Pub“, „My Books are My World“ и „Book and hot coffee“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!