fb
Книги и киноНовини

Колумбия оживява във филм по „Шумът от падащи неща“ на Хуан Габриел Васкес

3 мин.

Смятаният за един от най-значимите латиноамерикански романи на века – „Шумът от падащи неща“ (изд. „Обсидиан“), ще има своята филмова адаптация, след като Alibi Media взе правата върху прочутия роман на Хуан Габриел Васкес от 2014 г., пише Deadline. Режисьор на проекта ще бъде Роберто Бентигна – сценарист на „Домът на Gucci (изд. „Сиела“).

Романът, публикуван от Penguin Group imprint Riverhead Books, разказва за Антонио Ямара. През 2009 г. той е преподавател по право в Богота, когато прочита статия за убийството на един хипопотам, избягал от стария зоопарк на легендарния наркобарон Пабло Ескобар. Тази новина го връща към годините, когато войната между картела на Ескобар и правителството се води по улиците на колумбийските градове и в небето над тях. По онова време младият правист се е сприятелил с бившия пилот Рикардо Лаверде, който наскоро е излязъл от затвора. Но преди Антонио да разбере причината за 20-годишната му присъда, Лаверде е застрелян на улицата пред очите му. Обсебен от съживения спомен, Антонио описва от днешна гледна точка трагичната участ на своя приятел и семейството му и разкрива различните начини, по които насилието в страната му е опустошило безброй съдби.

„Шумът от падащи неща“ е носител на престижната испанска награда Premio Alfaguara през 2011 г., италианската Premio Gregor von Rezzori-Città di Firenze и IMPAC Dublin Literary Award. Бестселърът на New York Times е публикуван на 30 езика и в над 50 страни по света. Адаптацията ще бъде продуцирана от основателя и главен изпълнителен директор на Alibi – Кристина Паласио.

„Развълнуван съм, че този роман ще бъде екранизиран от Роберто Бентигна, на чиято работа се възхищавам, и продуциран от прекрасната Кристина Паласио“, каза Васкес пред Deadline. „Книгата не може да бъде в по-добри ръце.“

„Когато миналата година Кристина насочи вниманието ми към „Шумът от падащи неща“, веднага бях пленен от него. Има няколко книги, филми и телевизионни предавания, които се опитват да разкажат тъмното минало на търговията с наркотици в Колумбия. Според мен малцина го правят толкова поетично и емоционално, колкото шедьовърът на Хуан Габриел Васкес“, коментира Бентигна.

В допълнение към „Шумът от падащи неща“, Васкес е написал романи, включително „Информатироте“, The Secret History of Costaguana, Reputations, The Shape of the Ruins и предстоящата Retrospective, всички те преведени на английски от Ан Маклийн. Има и два сборника с разкази, както и две книги с литературни есета. Писателят е превеждал произведения на Джоузеф Конрад и Виктор Юго. Той беше обявен за кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Френската република през 2016 г. и беше награден с Ордена на Изабел ла Католика от краля на Испания само две години по-късно.

Бентигна е номиниран за BAFTA, като става известен с адаптацията на Сара Г. Фордън „Домът на of Gucci“. Това е разказ за италианската история, мода, власт и семейна политика. Филмът с участието на Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино, Джаред Лето, Джереми Айрънс и Салма Хайек се превърна в една от най-успешните игрални драми по време на пандемията след премиерата си през ноември 2021 г.

Прочетете ревюта на Диана Василева за „Шумът на парите“ тук.