fb
Ревюта

„Концерт в памет на един ангел“ – четири тъжни истории

3 мин.

Koncert v pamet na edin angelСвета Рита – покровителката на безнадеждните каузи. Свързващият елемент в четирите разказа на Ерик-Еманюел Шмит, събрани в сборника „Концерт в памет на един ангел“. Светица, която носи упование, вяра в доброто и лъч светлина в най-тъмните нощи на душата. Крехка надежда, в която героите се вкопчват. Обект, върху който те опитват да прехвърлят вината си, но това не успява да донесе покой в битието им.

Сборникът започва с „Отровителката“ – разказ за жестока, властна жена, която се наслаждава на влиянието, което има над съгражданите си. Обвинена в извършване на ред коварни убийства, тя умело маневрира с емоциите и поведението си. Социален хамелеон, който е в състояние да обърка всички. Липса на каквато и да е съвест. Душа, която би горяла в ада. Дори появата на изключително обаятелния млад отец Гавраил успява едва за кратко да освети черната й същност. Сякаш щастливият завършек е съвсем близо, но в последния момент триумфира тъмнината.

„Завръщане“ ни прехвърля на плаващия някъде сред океана кораб „Гранвил“. Грег е съвестен моряк, педантичен в работата си и социално необщителен. Новината, че е изгубил една от четирите си дъщери, ще разклати същността му из основи и ще го хвърли в болезнени размисли. До какво ще доведат те? Ще успее ли да преосмисли чувствата към семейство си? Ще открие ли в себе си съпруга и бащата, които никога не е бил? История, която в началото ни натъжава, но накрая оставя усещане за покой.

Разказът, дал заглавието на сборника, поне за мен е с класа над останалите. Много силно внушение, убедително изградени образи и силен изненадващ финал, който въпреки всичко е повече от логичен. В началото се срещаме с Аксел и Крис – млади талантливи музиканти, които участват заедно в музикален стаж, предлагащ както възможност за усъвършенстване на уменията, така и шанс за разтуха, удоволствие и физически състезания. Феърплеят обаче бива нарушен и се стига до трагичен инцидент, обръщаш живота на участниците в него.  Години по-късно… 

… Те се замислиха за миг над ироничната съдба, която от едно и също събитие бе създала отново един мръсник и един алтруист, един светец и един непрокопсаник.

Сборникът завършва с носталгичната история „Една любов в Елисейския дворец“. Катрин и Анри – президентско семейство, загубило интимността в отношенията си заради политическия живот. Доброволна жертва, която е на път да съсипе брака им. История, която ясно показва до какво може да доведе отчуждението и взаимните обвинения. 

    „Концерт в памет на един ангел“ е сборник с типични за Ерик-Еманюел Шмит разкази. Героите му са тъжни, разкъсвани от вътрешни размисли, общуващи трудно и търсещи прошка за греховете си.