fb
НовиниПо света

Кормак Маккарти се завръща с два романа през 2022 г.

3 мин.
Снимка: AP Photo

Дългоочакваното завръщане на Кормак Маккарти най-накрая е потвърдено! Шестнадесет години от последния му роман – „Пътят“, писателят обявява не един, а два нови романа, които ще бъдат публикувани тази година, пише The Guardian. The Passenger, който излиза през октомври, и Stella Maris – през ноември, следват братята и сестрите Боби и Алисия Уестърн, „които са измъчвани от наследството на баща си, физик, който помага за разработването на атомната бомба“.

Считан за един от най-великите живи писатели в САЩ, 88-годишният Маккарти не е публикувал роман от „Пътят“ през 2006 г. Постапокалиптичната история за оцеляване спечели наградата Пулицър и стана бестселър. Това е необичайно дълга почивка за писателя, който е публикувал 10 романа от 1965 г. насам. The Passenger е очакван от 2009 г., когато тексаски университет придоби архива на Маккарти, включително бележки за недовършен роман с това работно заглавие. 

Във вторник вечерта американският издател Knopf разкри, че Маккарти е планирал да бъдат издадени двете книги през 2022 г. Писателят е предал пълна чернова на един от романите на своите редактори преди 8 години, пазена в тайна от издателството.

The Passenger, който ще бъде публикуван на 25 октомври, разказва за Боби, водолаз-спасител, работещ на брега на Персийския залив през 1980 г., който изследва останките на потънал самолет. Той открива, че черната кутия, чантата на пилота и един от мъртвите пътници са изчезнали. Романът от 400 страници има „темп и обрати на трилър“, докато Боби е въвлечен в мистерията на катастрофата.

Stella Maris е с обем от 200 страници и представя сестрата на Боби – Алисия. Тя е „математическо чудо, чийто интелект плаши хората и чиито халюцинации се появяват като герои, със собствени отчетливи гласове“.

„Планирах да пиша за жена в продължение на 50 години“, каза Маккарти пред Wall Street Journal в интервю през 2009 г. „Никога няма да бъда достатъчно компетентен, за да го направя, но в един момент трябва да опитам.”

Редакторът на Маккарти в Knopf, Джени Джаксън, каза пред New York Times: „Това е формат, в който Кормак позволява на Алисия да изследва своите мании, които според мен са манията на Кормак. Това е книга с идеи.”

Когато ръкописите са били завършени, издателството е обмисляло публикуването на книгите като един том, и двете в един и същи ден или една година разлика, но се е спряло на едномесечна разлика.

„Тук имаме не един, а два романа на почти най-великия жив писател на Америка“, каза издателят на Knopf Рейгън Артър. „Как да публикуваме по начин, който дава на читателите време да преживеят всеки един от тях, но също така доставя на читателите удовлетворение от изживяването на разговора между двата романа?“

Двата романа отбелязват отклонение за Маккарти, който е поставил повечето си произведения в американския юг и югозапад, засягайки темата за доброто и злото в истории за насилие и поквара. New York Times съобщи, че Маккарти е бил очарован от математиката и теоретичната физика, след като години наред се е заобиколил с експерти в двете области в института Санта Фе.