fb
10, които...Специални

„Аз чета“ препоръчва: Пет книги, донесли „Пулицър“ на своите създатели

4 мин.

Наградата „Пулицър“ е една от най-престижните литературни награди в световен мащаб. Не всички книги, донесли на своите създатели това отличие, обаче са издадени на български език. Днес ви представяме пет заглавия с „Пулицър“, които могат да бъдат намерени на нашия пазар и определено си заслужават да бъдат прочетени. 

 

„Щиглецът“ от Дона Тарт (изд. „Еднорог“)

„Щиглецът“  печели наградата “Пулицър” за 2014 г. за художествена проза и се радва на изключителен интерес от страна на публиката и критиката. Книгата е описана от журито като “красиво написан роман за съзряването, с изключително добре обрисувани образи“.

Романът проследява историята на Тио Декър, който оцелява по време на бомбен атентат, но това трагично събитие завинаги преобръща живота му. За Десислава Желева това е една „пищно, гръмко и безцеремонно мощно разказана история“. В своето ревю в „Аз чета“ преди време Деси сподели, че изключително много е харесала романа и че заради него е прекарала часове в разглеждане на холандски картини във виртуални галерии. Цялото ревю на Деси за „Щиглецът“ вижте тук.

 

„Пурпур“ от Алис Уокър (изд. Оrange Books)

„Пурпур“ е литературна класика. С над един милион продадени екземпляра само във Великобритания, романът e в явление, неподвластно на времетo и вдъхновение за поколения читатели. Книгата носи „Пулицър“ на Алис Уокър през 1983 година, а на българския пазар се появи за първи път през 2018 година.

Трябва да знаем и, че това е една от най-често забраняваните книги в света и това никак не е случайно, защото тя описва по изключителен начин живота на афроамериканската общност в САЩ през 30-те години на XX век.В ревюто си преди време Мартина Ламбова определи книгата като „изключително емоционална и драматична“ и обеща да я запази за дълго в личната си библиотека. Цялото ревю на Марти за тази вълнуваща книга може да откриете тук.

 

„Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ от Майкъл Шейбон (изд. „Еднорог“)

Neveroyatnite priklyucheniya na kavaliar i kley michael chabonКнигата носи на Майкъл Шейбон Пулицър“ през 2001 година, а според списание Entertainment Weekly това е една от десетте най-добри книги на десетилетието. BBC пък го включи в класацията си за най-великите романи на XXI век. „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей“ се смята и за една от творбите, дефиниращи модерната американска литература.

Това е грандиозен разказ за златната ера на американските комикси, зараждането на модерната рекламна индустрия на „Медисън Авеню“, Втората световна война и дългата сянка, която тя хвърля дори над артистичния свят на предвоенен Ню Йорк. Според Габриела Кожухарова, ако прочетете тази книга, няма да затворите последната страница с  чувството, че сте си загубили времето. Точно обратното, ще го сторите с онова приятно усещане за интелектуално засищане, придружаващо разопаковането на сериозния багаж, с който подобни книги пристигат при читателите си. Цялото ревю на Габи за тази книга вижте тук.

 

„Пътят“ на Кормак Маккарти (изд. „Пергамент Прес“)

Кормак Маккарти печели „Пулицър“ за „Пътят“ през 2007 година. Това е история за страха, смъртта и разрушението във всичките им измерения, за борбата за оцеляване в един мъртъв и сив свят, за жестокостта, съпътстваща ни във всичко – в живота, света и неговите жителите.

Според Ася Ангелова „Пътят“ е разкъсваща, удивителна, безкомпромисна и завладяваща. Книга за човешките взаимоотношения и обичта, за огъня вътре в нас и запазването му. Оригинална и велика творба, която няма да оставите, докато не прочетете до края, и която няма да искате да свърши“. Цялото ревю на Ася за „Пътят“ вижте тук.

 

„Шестото измиране“ от Елизабет Колбърт (изд. „Изток-Запад“)

В своето изключително изследване американската журналистка Елизабет Колбърт търси отговор на въпроса чака ли ни масово изтребление, причинено не от друг, а от самите нас. „Шестото измиране“ е удостоена с „Пулицър“ за 2015 г. в сферата на документалната литература. Това е книга, която ни кара да преосмислим какво означава да си човек.

Според Габриела Кожухарова книгата „не е само и единствено масив от строго поднесена научна информация, а смесва в себе си и разказ от първо лице, известна художественост и изключителна необходима глътка чувство за хумор“. В нито един момент от труда си Колбърт не се впуска в апокалиптични излияния, екологични натяквания или други отблъскващи читателя залитания. Просто излага истината такава, каквато доказателствата и дългогодишният труд на редица учени я описват. Цялото ревю на Габи прочетете тук. 

Снимка: Pexels