fb
НовиниПо света

Изненади в номинациите за алтернативната Нобелова награда за литература

3 мин.

Шведските библиотекари изненадаха света с дълъг и еклектичен списък с номинирани за алтернативната нобелова награда за литература на Новата академия, съобщава The Guardian. Решението за организирането ѝ идва след новината за отлагането на приза за 2018 г. заради скандали, свързани с конфликт на интереси и сексуални посегателства.

Скоро след обявеното отлагане група от близо 100 личности от културния живот на Швеция взеха решението, че „най-великата световна награда за литература“ все пак трябва да бъде присъдена и тази година. Говорител на Новата Академия се изказа тържествено по темата:

Във времена, в които човешките ценности постоянно се поставят под въпрос, ролята на литературата да противостои на тишината и потисничеството в културата става още по-важна.

Новата Академия се обърна към шведските библиотекари с молба да номинират автор от която и да е страна, който е разказал историята на „хората по света“. Резултатът се оказва изненадващ, макар обичайните претенденти все пак да присъстват във въпросния списък – Кормак Маккарти, Маргарет Атууд, Амос Оз, Нгуги уа Тионго и Харуки Мураками.

Новите лица с шанс за престижно отличие са звездата на финландската литература Софи Оксанен, носителката на международния „Ман Букър“ за 2018 г. Олга Токарчук и нигерийската писателка Ннеди Окорафор. Авторът с псевдоним Елена Феранте също е сред номинираните – дали това е шанс да се разкрие неговата/нейната личност, засега обвита в мистерия?

Изпълнение на Пати Смит в Гластънбъри през 2015 г. (снимка: Дилън Мартинез)

Според The Guardian изненадващ е и фактът, че толкова коренно различни автори се включват рамо до рамо в надпреварата – Нийл Геймън, Дж. К. Роулинг, Томас Пинчън, Дон ДеЛило и Пати Смит, известна повече с музиката, която създава, отколкото с книгите си. Няма да е неочаквано да станем свидетели на повторно спорно отсъждане на литературната награда, като през 2016 г. с отличения тогава Боб Дилън.

Най-силно впечатление обаче прави друга новост в наградите – въвеждането на квота за половете. Новата Академия ще има право да допусне двама мъже и две жени до краткия списък на номинираните. Решението навява полъх за промяна, особено на фона на общо 14-те победители жени от всички 114 в историята на наградата.

Публиката е приканена да даде своя глас до 14 август тук. След това селекцията отива в ръцете на журито от Новата Академия, което тази година се очертава да бъде по-включващо и толерантно отвсякога. Името на носителя на алтернативната Нобелова награда за литература за 2018 г. ще разберем на 14 октомври.

Снимка: The Guardian