fb
ГолемитеНовини

Кой е Казуо Ишигуро?

2 мин.

Казуо Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония. Семейството му се мести в Обединеното Кралство, когато той е на пет години, а Ишигуро посещава родината си едва като възрастен. През 70-те години на ХХ век се дипломира в специалностите „Английски“ и „Философия в университета в Кент, след което продължава с „Творческо писане“ в университета на Източна Англия.

Казуо Ишигуро се отдава изцяло на писането още след първата си книга „Още веднъж в Нагасаки“, написана през 1982 г. Действието в нея, както и във втория му роман „Художник на изменчивия свят“ от 1986 г., се развива в Нагасаки, няколко години след Втората световна война. И в двете произведения присъстват темите, които вълнуват най-силно автора – памет,  време и самозаблуда. Те се забелязват особено и в най-популярното му произведение – „Остатъкът от деня“ (изд. „Лабиринт“), превърнало се и във филм с участието на Антъни Хопкинс в ролята на обсебения от работата си иконом Стивънс. Романът е отличен с наградата Man Booker за 1989 г.

Творбите на Ишигуро се отличават с внимателно сдържан тон на изразяване, независимо от описваните събития. Същевременно, по-съвременната му проза съдържа фантастични елементи. С антиутопичния си роман „Никога не ме оставяй“ (изд. „Лабиринт“) той въвежда студена, скрита тенденция в писането си – на научна фантастика. В тази книга, както и в няколко други, също се открива влиянието на музиката върху писателя. Забележителен пример е сборникът му с кратки разкази Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall от 2009 г., в който музиката играе основна роля при изграждането на взаимоотношенията между героите.

В последния си роман, публикуван през 2015 г. – „Погребаният великан“ (изд. „Лабиринт“), възрастна двойка се впуска в пътешествие през архаичен английски пейзаж, надявайки се да се събере с по-големия си син, когото двамата родители не са виждали от години. Книгата изследва по въздействащ начин връзките между паметта и забравата, между историята и настоящето, между фантазия и реалност.

Казуо Ишигуро е носител на Нобеловата награда за литература за 2017 година. „Наградата се връчва на Казуо Ишигуро, който в романи с голяма емоционална мощ разкрива бездната, скрита под измамното ни чувство за връзка със света“, гласи пълната обосновка на журито за наградата.

Прочетете тук подробности около обявяването на Нобеловата награда за литература за 2017 г.