fb
НовиниПо света

Носителят на Нобелова награда за литература за 2017 г. е Казуо Ишигуро [видео]

2 мин.

Британският писател Казуо Ишигуро е носителят на тазгодишната Нобелова награда за литература. Името му бе съобщено от постоянния секретар на Шведската академия Сара Даниус в Голямата зала на Стокхомската стокова борса, където заседават членовете на академията.

„Наградата се връчва на Казуо Ишигуро, който в романи с голяма емоционална мощ разкрива бездната, скрита под измамното ни чувство за връзка със света“, гласи пълната обосновка на журито за наградата.

Това не е първото голямо отличие за Ишигуро – пpeз 1989 г. мy e пpиcъдeнa нaгpaдaтa Man Booker зa poмaнa „Ocтaтъĸът oт дeня“, eĸpaнизиpaн по-късно c yчacтиeтo нa сър Aнтъни Xoпĸинc и Eмa Toмпcън. Автор е на общо 7 романа, сред които публикуваните у нас „Никога не ме оставяй“, определен за най-добър роман на 2005 г. от сп. Time, и „Погребаният великан“. Издател на писателя в България е преводачката Емилия Масларова с нейното издателство „Лабиринт“.

Кой е Казуо Ишигуро – прочетете тук.

„Ако смесите Джейн Остин с Франц Кафка, ще получите в някакъв смисъл Казуо Ишигуро. Може би трябва да добавите и малко Пруст и ще получите стила му на писане. Той развива съвсем отделна естетична вселена. Всички негови книги са изтънчени, но любимата ми е “Погребаният великан”, каза в интервю веднага след обявяването на наградата Даниус.

Попитана дали за академията има значение, че последната книга на Ишигуро е публикувана едва миналата година, тя отговори, че наградата се връчва за цялостно творчество, но все пак авторът трябва малко или повече да отговаря на времето.

От основаването й досега общо 114 лауреати са удостоени с Нобелова награда за литература. От тях 14 са жени, включително и най-възрастният лауреат на наградата, Дорис Лесинг. Най-младият й носител пък е Ридиърд Киплинг, поет и писател, познат на читателите най-вече с „Книга за джунглата“. Миналогодишният носител на Наградата бе Боб Дилън.

През целия ден в Twitter акаунта на Нобеловата награда можете да следите любопитни факти за досегашните носители на отличието в областта на литературата.