fb
БългарияНовини

„Крал Матиуш Първи” събра Задругата на децата в Пловдив

1 мин.
Serendipiti

Kral Matiush Parvi - Ianush KorchakКрал Матиуш Първи от едноименната детска книга на Януш Корчак, вдъхновител за правата на детето, събра “Задругата на децата” на тайно заседание на 16 август в Пловдив, съобщават от Национална мрежа за децата.

Творческото събитие е организирано от сдружение “Серендипити”, а основна цел на “заседанието” беше да се организира детското управление на “Държавата на Децата”. Или с думи “за възрастни” – привличане на децата като преки участници в управлението на тяхната среда, за осъзнаване на техните права, задължения и интереси.

Участници в тайното съвещание бяха малчугани от всички възрасти, с помощници детските писатели Петя Кокудева и Александър Секулов, както и психолог, педагог и социален работник от сдружение „Серендипити”. По време на “тайното заседание” децата се запознаха с идеите на Крал Матиуш Първи от книгата на Януш Корчак, чрез интерактивна игра с Петя Кокудева поставиха основите на “Държавата на децата”, а накрая получиха и “кралска” фотосесия и сертификати за “Основател на Държавата на децата”.

Повече за събитието може да намерите на сайта на „Серендипити„. Разгледайте и галерия от събитието тук:

Прочетете още ревютата на детските книги „Малки същества“ на Петя Кокудева в Детски книги и „Островът“ на Александър Секулов.

*Снимките са от сайта на сдружение „Серендипити“

[ + ]