fb
НовиниПо света

Кралица консорт Камила събра писателската общност и обяви фестивал през юни

2 мин.
www.royal.uk

Кралица консорт Камила посрещна автори, членове на литературната общност и представители на благотворителни организации за повишаване на грамотността, за да отпразнуват втората годишнина на читателския клуб – The Queens Reading Room. Нейно Величество отдавна подкрепя любовта към четенето и след успеха на публикуваните от нея книжни списъци по време на първия локдаун от пандемията, тя отвори The Reading Room. Онлайн общността празнува книги от цял ​​свят и необикновените хора, които ги създават, съобщиха от кралския двор.

Целта на благотворителната организация е да се стреми към намаляване на пропастта между писатели и читатели чрез безплатно литературно съдържание, достъпно през цялата година чрез нейните социални медии и онлайн платформи. Целта му е да помогне на повече хора да намерят и да се свържат с книги, които обогатяват живота им, превръщайки ги в читатели за цял живот.

„Всички вие тук трябва да се гордеете изключително много с професията си и с ролята, която играете в носенето на радост, комфорт, смях, приятелство и надежда чрез писането си. Хората винаги са се нуждаели от литературата – от нейната мъдрост, както и от бягството от реалността, което тя предлага. А в днешната предизвикателна действителност това ни е все по-нужно“, каза кралица консорт при обръщението си към гостите.

„Моята читалня започна като списък с 9 от любимите ми книги, буквално надраскани на лист хартия по време на първия локдаун. Сега това е глобална общност от над 155 000 души, подкрепяна от международно известни писатели и писателки, както и хиляди читатели. Сега имам удоволствието да съобщя, че Читалнята се е превърнала в благотворителна организация, която работи за премахване на пропастта между читатели и писатели, и помага на хора от всички възрасти и произход да намират и да се свързват с книги. Предстоят ни много вълнуващи мигове и се надявам, че ще можете да присъствате на първия ни литературен фестивал в двореца Хемптън Корт по-късно тази година, когато ще съберем някои от най-изтъкнатите световни автори, актьори, експерти и любители на литературата за ден, празнуващ писаното слово“, каза още тя.

На 11 юни 2023 г. новата благотворителна организация ще организира първия си литературен фестивал – „The Queen’s Reading Room Festival“ в двореца Хемптън Корт, с лектори като Дейм Джуди Денч, Дейвид Олусога, Камила Шамзи, Бен Макинтайър и Кен Фолет.