fb
Ревюта

Любовта на „Кралят“

3 мин.
Kralyat J R Ward

Kralyat J R WardПоредицата „Братството на черния кинжал“ на Дж. Р. Уорд се превърна в истинска любовна одисея. Ето че наскоро излезе дванайстият роман за митичните воини вампири и техните сродни души – „Кралят“ (изд. „Ибис“). Авторката като че ли е искала да отбележи някакъв юбилей с него, защото в тази история ни връща към началото, към двойката, от която започна всичко – Рот и Бет.

Рот и Бет никога не са ми били сред любимците, по поредицата ме зарибиха по-скоро Рейдж и Мери. Това не означава обаче, че отношенията им са по-малко драматични от тези на някои от другите братя и техните шелани. Все пак Рот и Бет са кралят и кралицата на цялата вампирска раса и това е създавало много проблеми в отношенията им до момента. Сега обаче те се сблъскват с най-голямото си предизвикателство – желанието да имат деца. Или по-скоро желанието на Бет да има деца и изключително агресивният отказ на Рот да постави любимата си в такава опасност. Защото всеки, който е чел поредицата, знае, че бременността при вампирите е изключително опасно начинание, което в много от случаите завършва със смъртта и на майката, и на детето.

„Кралят“ се занимава с този конфликт, с отчуждението, настъпило между Рот и Бет и препятствията, през които трябва да преминат, за да преоткрият чувствата си и да заздравят връзката си както никога досега. А Рот има нужда от опората на своята вярна Бет, особено във времена, в които вампирската аристокрация глимера крои планове как да го свали от трона, а Шайката копелета, предвождана от белязания Кор, точи остриетата си и се подготвя за сблъсък с Братството.

Напоследък феновете на поредицата се оплакват, че в последните си книги Уорд се разпростира страшно много в страничните сюжетни линии и не отделя достатъчно внимание на основната двойка. Искам да ви кажа, че в „Кралят“ всички сюжетни линии ми бяха много интересни. Наблюдава се особено развитие на отношенията между Сола и Асейл (който е сред новите ми любимци), влошават се и проблемите на сенките Трез и Ай Ем (добре де, и те са сред новите ми любимци), а и Избраниците Селена и Лейла поднасят много изненади с постъпките си в романа. Аз самата никак не се оплаквам от разнообразието, което Дж. Р. Уорд внася с всички тези различни образи. Писателката определено е във форма и нямам намерение да се оплаквам, докато сексът е все така горещ, а любовните й истории – толкова драматични и увличащи.

Българските издания май настигнаха английските, тъй като следващата книга от поредицата за Братството излиза в края на март и се казва The Shadows. Нямам търпение да разбера какъв изход от бъркотията на сенките ще намери Уорд, а и да видим дали ще намери подходяща партньорка за мълчаливия и сериозен Ай Ем.

Прочетете ревюто на Мария и за предишната книга от поредицата – „Сбъдната любов“