fb
Книги и киноСпециални

Краудфъндинг кампания набира средства за заснемането на филм за Петя Дубарова

3 мин.

Краудфъндинг кампания набира средства за заснемането на филм за Петя Дубарова, която на днешната дата щеше да стане на 57 години. Лентата е озаглавена „Петя на моята Петя“ по едноименния разказ и ще преплита съдбите на известната поетеса и съвременно българско момиче на име Петя. С този проект екипът на филма почита паметта на Дубарова, тъй като през 2019 г. се навършват 40 години от трагичната ѝ смърт.

Сценаристки на лентата са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, известни с работата си по редица български сериали и филми като „Възвишение“ и „Love.net“. Двете споделят:

За да имаме филм за широка съвременна аудитория, подходът ни цели да свърже съвремието с миналото. Историята е съсредоточена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различни времена: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична.

Режисьор на проекта е Александър Косев, оператор – Иван Вацов, продуцент е Николай Урумов, а съпродуцент – Кръстьо Ламбев. От актьорския състав засега са известни имената на Александра Костова, известна с ролята с във филма „Маймуна“ (2016), Алена Вергова, Албена Павлова и Васил Банов.

Представянето на сюжета гласи:

Дали ако останеш идеалист, вечно на 17, се спасяваш от това да се превърнеш в сив и скучен възрастен? Разочарованието от любовта причина ли е да останеш завинаги на 17? Предаваш ли това, в което вярваш, ако спреш да се бориш? Съвременната Петя трябва да си даде отговори, притисната в състояние между живота и смъртта. В тази зона няма място за съмнения, а отговорите са по-категорични от всякога, защото ѝ предстои да направи най-важния избор – дали да се върне към живота, или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова.

„Петя на моята Петя“ получава субсидия от Националния филмов център на нискобюджетна сесия и е подкрепен от Община Бургас. Въпреки това парите за производството му не достигат и продуцентите организират краудфъндинг кампания. Тя продължава да тече в момента, като цели повече хора да се включат с малки суми и да допълнят филмовия бюджет преди започването на снимките. Вижте как можете да подкрепите проекта тук.

Продуцентите коментират решението си:

Системата, независимо дали е политическа, или е идеологията на деня, презира талантливите, мислещите, „различните“. И преди, и сега матрицата разглежда различните като дефектни части на машината и търси начини да ги унищожи. Но талантът не подлежи на изчисления, пред него матрицата е безсилна. Това е посланието на историята във филма и затова вярваме, че хората биха ни подкрепили с дарения в кампанията.

Срещу приноса си дарителите ще имат възможността да видят името си в надписите на филма, както и да получат други подаръци, например двуезична стихосбирка на Петя Дубарова с автограф на сестра ѝ Елица Дубарова и подписите на основния екип на филма, ръчно изработен албум за снимки „Аз и морето“ с откъси от стихове на поетесата, проп от филма и диск със самия филм след заснемането му.

[ + ]